Nästa artikel
Så gick det för fartluckorna
Nyheter

Så gick det för fartluckorna

Publicerad 21 juli 2015 (uppdaterad 21 juli 2015)
Så här ser fartluckan ut.
Förra året installerades falluckor för att avskräcka fortkörare i Uppsala och vid Öresundsbron. Nu har det nya systemet utvärderats.
Det dynamiska farthindret som kallas Actibump, använder radar för att mäta hastigheten på bilar som närmar sig. Om det går för fort sänks en fallucka ned i vägbanan så att däcken slår i en 6 centimeter hög stålkant. Tanken är att smällen ska vara avskräckande och bara drabba de som kör för fort.

När Vi Bilägare testade fartluckan berättade reportern Fredrik Diits Vikström att det redan vid 35 km/h blev en brysk och obehaglig stöt.

Idag finns 9 farthinder av modell fallucka runtom i Sverige. Linköping var först ut 2010 och förra året installerades luckor på flera ställen vid Öresundsbron och i Uppsala.
Trivector Traffic, ett forskningsföretag inom transportsektorn, gjorde mätningar före och efter installationen i Uppsala. Resultatet visar att andelen fortkörare har gått från 75 procent ner till 21 procent.

– Vi har fått lägre hastighet, bättre väjningsbeteende och mindre buller, säger Christer Åkerlund, trafikplanerare på Uppsala kommun. - Actibumpinstallationen är bra och vi är nöjda, fortsätter han.

Även vid Öresundsbron är resultaten positiva.
– Om man, till exempel, tittar på mars månad 2013 och 2014 var det runt 20 000 fortkörare genom betalstationen. I år var det 1 300. Så ser det ut över hela året, vilket är en enorm förbättring. Trafiken på bron ökar dessutom generellt sett, så att antalet fortkörningar ändå minskar är ett fantastiskt resultat, säger Håkan Kiendl, chef för betalstationen vid Öresundsbron.
 
Diskutera: Har du kört genom det nya farthindret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-07-21 13:47
Hackenbush

Då får vi hoppas att denna fallucka kommer på fler ställen. fungerar tydligen bra.
Nu kommer alla fortkörare att trycka bromsa på mitt inlägg med det kvittar.

#2 • Uppdaterat: 2015-07-21 13:53
L. Mäkinen

Lustigt, jag kör regelbundet i Uppsala, men har aldrig märkt av detta gupp. Andra farthinder har jag noterat...

#3 • Uppdaterat: 2015-07-21 13:59
mayors

Eftersom de finns på 30-sträckor är de bra - påverkar inte dig eller din bil så länge du håller hastigheten till skillnad från de vanliga "fartbulorna" som alltid är otrevliga (nästan) oavsett hastighet.

#4 • Uppdaterat: 2015-07-21 14:42
Lason1

Verkar vara en kanongrej!

#5 • Uppdaterat: 2015-07-21 15:04
Styggavargen

Hackenbush, jag är på din sida. Folk borde ta det lugnare i trafiken. Det sker för många misstag på grund av slarv och att man medvetet bryter regler och gränser. Man vinner inte så mycket tid på att köra för fort om det är mycket trafik. Sett dåraktiga omkörningar och då tjänar de kanske 10 sekunders försprång jämte mig som tar det lugnt. Tro mig, det är svårt att köra in tid om man är sent ute och riskerna ökar mångfalt för både en själv och andra. Bättre planering och vara ute i god tid är mitt tips till alla.

#6 • Uppdaterat: 2015-07-21 15:22
saabnisse

Ännu effektivare borde ju de amerikanska spetsgrindarna vara, de som finns vid betalparkeringsplatser för att hindra bilförare att köra ut åt fel håll.
Då kör garanterat ingen för fort!

#7 • Uppdaterat: 2015-07-21 15:53
argotik

Jag trodde i min enfald att detta var ett skämt när det presenterades i Linköping. Tyvärr hade jag fel!
Hur det gått till att få Trafikverket med på denna utomordentligt idiotiska idé är omöjligt att sia om. Tyvärr kliar det i nacken ett spöke som påminner om mutor etc. Det förekommer naturligtvis endast utomlands.
Det hade definitivt varit billigare och med samma resultat att sätta upp ett rödljus istället för denna utomordentligt idiotiska idé. Har någon tänkt på konsekvenserna av att däck kan missformas i stommen av denna luck-kant? Stoppa vansinnet innan det flödar över!

#8 • Uppdaterat: 2015-07-21 16:14
quattron

Men.. däcken missformas inte om man håller 30-hastigheten..just den hastighetsgränsen finns ju där av en speciell anledning och Trafikverket vet att det enda som får folk att sakta ner är något som känns, antingen i ryggslutet eller plånboken. Däremot får du stanna helt vid rött ljus och det känns inte direkt som en modern idé precis. Jag bara hoppas på att det kommer något liknande som drar ner hastigheten vid vägarbete och olyckor, de stackarna som jobbar där, med lastbilar och bilar svischande bak ryggen alldeles för fort är riktigt utsatta. De förare som fullständigt skiter i hastigheten där måste börja sättas dit. Hårt...

#9 • Uppdaterat: 2015-07-21 16:15
Focus

Eftersom endast på ett fåtal ställen i Sverige finns personal som kan göra fartbulor som gör att man kan köra över i den fart som gäller, måste luckorna vara det bästa. Antifem. klagar som vanligt över utsläppen men har inte tänkt på att kör man i den hastighet som råder händer det inte ett dugg och inget händer med Argotiks däck eftersom luckan är sitt jämna läge. Fartbulorna är alltid "uppe" och kan inte undvikas utan att i det närmaste stanna. Där kan man tala om onödiga utsläpp.

#a • Uppdaterat: 2015-07-21 16:22
pungpinan

Bättre än fartbula och borde gå att tidsinställa att aktiveras endast under exempelvis skoldagar dagtid; ej kvällar och helger, alternativt programmeras med olika fartgränser under olika dagar och tider.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.