Nästa artikel
Så blir nya Opel Astra – debut 2015
Illustration

Så blir nya Opel Astra – debut 2015

Publicerad 23 januari 2014 (uppdaterad 23 januari 2014)
Så här kommer nästa Opel Astra att se ut, spår Vi Bilägares illustratör. Modellen, som är Opels viktigaste, lanseras 2015.

Om knappt två år, på vårkanten 2015, tänker Opel presentera nästa generation, den femte, av sin viktigaste modell. Det handlar om Golf-utmanaren Astra, som i nuvarande skepnad debuterade 2009.

Den nya kompakta Opeln blir först ut med märkets nya formspråk, som första gången visades i designstudien Monza på bilsalongen i Frankfurt tidigare i höst. Större grill och kraftigare luftintag i nosen ska ge en kaxigare framtoning, menar Opels designteam.

Den nya Astran byggs, för att spara utvecklingskostnader, inte på någon ny teknisk plattform. I stället används en kraftigt modifierad version av den gamla arkitekturen.

Yttermåtten blir i sort sett desamma som för dagens Astra. Men genom ett längre axelavstånd får den nya Opeln bättre kupéutrymmen.

I basversion får Astra V en trecylindrig bensinturbo på 1,0 l/114 hk. Den är tänkt som ett motdrag till Fords prisade EcoBoost-motor. En annan nyhet är dubbelkopplingslådan DCT, som har utvecklats i samarbete med franska Peugeot/Citroën. 


Tre modellvarianter är beslutade. I tur och ordning kommer en femdörrars halvkombi, en fyradörrars sedan och en riktig kombi. Alla lanseras under 2015. En sportigare OPC-version är också att vänta. Däremot finns för närvarande inga planer på någon hybrid eller renodlad elbil.

Diskutera: Vilka förväntningar har du på nästa Opel Astra?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-23 10:01
wacom59

Nog så viktig modell för Opel och jag hoppas dom får bra ordning på den. Man har ju faktiskt lyft kvalitén de senare åren mot te.x. 90 talets ök. Dock tycker jag Opel har design problem. Dom verkar hela tiden snegla på Audi och andra och sedan "kopiera" men då har de andra börjat med nya designer. Man ligger liksom efter hela tiden.
Vore nog bättre att försöka skaffa en egen identitet, men GM verkar vara för fega för sånt tjafs. Sedan är jag lite misstänksam till samarbetet med PSA. Utan att var expert på franska bilar så känns kvalitén inte "prima" inom den sfären och är det något Opel behöver, så är det bättre kvalité.

#2 • Uppdaterat: 2014-01-23 11:35
Raphael

"Större grill och kraftigare luftintag i nosen" - ja, detta party kommer Opel sent till om de joinar det först 2015 när detta party redan nu känns överspelat, gammalt och blasé. Tittar vi på Peugeot så har de förstått detta och övergått till en mer modest framtoning i sina senaste modeller, utan denna överdesign av grillar och kraftiga luftintag med maxisize på märkesemblem.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-23 12:00
Peter i Sydney

Är illustratörens teckning en ren gissning eller bygger den på fakta?

#4 • Uppdaterat: 2014-01-23 12:45
Funjoe

Gillar man att söka runt på Webben och leta efter nyheter snabbare än biltidningarna hittar dem (vilket jag råkar göra) så såg jag liknade för nästan två månader sedan.

Denna är förstås rent kludd mot originalbilderna från Auto Bild

http://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&docid=Axsshkj6phPAdM&tbnid=dPrnaNIXweaBYM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.bild.de%2Fauto%2Fauto-news%2Fopel-astra%2Fcomputerzeichnung-neues-modell-2015-32457172.bild.html&ei=vwDhUvDlG7T74QTGyoD4DA&bvm=bv.59568121,d.bGE&psig=AFQjCNHPugbVEpKJtRRnVSnMJOhMPYImnw&ust=1390563641846360

Denna bygger på preliminära uppgifter från tyska tidningar.
Kombinerat med vad Opel sagt om framtidens design och hur den ska se ut.

Dessutom går det inte att hålla med om att Opel skulle kopiera någonting eftersom bilarna skiljer sig från alla andra, det är snarare precis tvärt om.

Personligen avskyr jag Peugeots design som mjäkig och feg.
Men bilen är för mig en nöjespryl och inget arbetsverktyg så innehållslösa bilar är supertrista som jag ser det.

#5 • Uppdaterat: 2014-01-23 16:53
Gunnar 44

Samarbetet med PSA sker väl mest på Last o busstillverkningen. Det är väl där som GM vill att Opel ska samarbeta tror jag. Sen är Renaults lätta last och bussar, som Opel sätter sitt emblem på, inga kvalitets eller komfortmässiga under. Nej där är VW och Mercedes outstanding.

#6 • Uppdaterat: 2014-01-23 17:29
Raphael

Samarbetet med PSA innebär att nästa Opel Zafira bygger på PSA-koncernens bottenplatta EMP2 (samma som används i C4 Picasso II och Peugeot 308 II) och Zafiran kommer även att byggas av PSA. Jag har dock inte sett om det är klart om det blir någon av fabrikerna i Frankrike eller om det blir fabriken i Vigo Spanien (där C4 Picasso II och C-Elysée samt Peugeot 301 byggs idag, och som nu till våren startar produktionen av C4 Cactus). GM och PSA samarbetar även när det gäller minibussar i B-klassen, det vill säga efterträdarna till dagens Opel Meriva och C3 Picasso. Det sker även ett visst teknikutbyte mellan dem.

Och så har GM och PSA ett samägt inköpsbolag ihop, det innebär att de har en enad front när det gäller förhandlingar med underleverantörer.

#7 • Uppdaterat: 2014-01-23 17:52
Funjoe

Men de ä väl bara att se efter hur det varit?

Meriva 2003
Astra 2004
Och senaste
Insignia
Meriva
Zafira
Har alla sett ut som prototypen
Adam fick också en grill och låg front som föregicks av Flextreme

Man har uttryckligen sagt att kommande bilar kommer att se ut s här.
Det talar för att det är trovärdigt att den kommer att likna Monza.
Att påstå att det inte är trovärdigt - baserat på denna bakgrund är inte alls trovärdigt.

#8 • Uppdaterat: 2014-01-23 18:03
Raphael

Det är givetvis mycket mer trovärdigt att säga att det är trovärdigt för det är inte trovärdigt att säga att det inte är trovärdigt, och detta är då fullständigt trovärdigt - eller inte trovärdigt. Helt enkelt glasklart, kan inte sägas tydligare.

#9 • Uppdaterat: 2014-01-23 19:18
true believer

Raphael: Det är bra att de samarbetar men äckliga opel ska inte påverka PSA´s kvalitets bilar så länge det är så allt ok de ska vara glada att de ska lära sig hur man bygger bil ;-)

#a • Uppdaterat: 2014-01-24 08:15
Peter i Sydney

Du har fel Gunnar 44. Det är Hyundai H-1 som är outstanding.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.