Nästa artikel
S vill ha straffskatt för törstiga bilar
Nyheter

S vill ha straffskatt för törstiga bilar

Publicerad 3 oktober 2011 (uppdaterad 4 oktober 2011)
Belöna miljöbilar och låt dem som köper bränsleslukare betala extra skatt. Det föreslår Socialdemokraterna i sin skuggbudget.

Socialdemokraterna vill införa ett bonussystem för att uppmuntra köp av miljöbilar. En premie ska betalas ut till dem som köper en bil med CO2-utsläpp under 120 gram/km.

Bonusen ska variera mellan 5 000 och 25 000 kronor, där det högre beloppet utgår till de absolut snålaste bilarna, i praktiken elbilar.

För att finansiera förslaget vill Socialdemokraterna införa en straffskatt för de personer som registrerar bilar med högre utsläpp, utan att precisera exakta nivåer.

Förslaget kommer att finnas med i partiets skuggbudget som presenteras den här veckan. Matilda Ernkrans är miljöpolitisk talesman för Socialdemokraterna:

– Det handlar om att ge människor ett verktyg så att man kan välja en miljöbil om man köper en ny bil, i stället för regeringens förslag som handlar om en premie för de allra dyraste bilarna som få människor har möjlighet att köpa, säger hon till Rapport.

Regeringen inför sin så kallade ”supermiljöbilspremie” från årsskiftet. Enligt denna ska bilarna med de lägsta utsläppen, under 50 gram/km, få en premie på 40 000 kronor.

Diskutera: Vad tycker du om Socialdemokraternas förslag?

Mikael Appel från Malax

Vad importerade du?

– Mitsubishi Outlander PHEV, en laddhybrid. Den var bara ett halvår gammal och bara körd 500 mil.

Varför en svensk bil?

– Till stor del på grund av prisskillnaden, den var ganska enorm. Det skiljde 60 000–70 000 kronor mellan bilaffärer i Finland och Sverige. Just när det gäller laddhybrider är det extra stor skillnad. Ni får ju era miljöbilsbidrag i Sverige och det påverkar mycket.

Hur gick du till väga?

– Jag tog flyget till Stockholm och tog en hyrbil till en liten firma i Västerås. Det kräver lite förarbete och att man vågar lita på handlaren och vågar föra över pengar på förhand.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-03 10:28
Raymond K (ej verifierad)

Låter som en bra ide verkligen. Vi behöver få fart på hybrider och elbilar.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-03 10:29
Raphael

Idag får bilar under 120 Co2 befrielse av fordonsskatt i fem år och det tycker jag är bra då det även gynnar andrahandsmarknaden. En premie tillfaller ju bara första ägaren.

Straffskatt tycker jag är bra och jag föreslår då att bilar som släpper ut mer än 140 Co2 kostar mer i skatt. Sen kan man även ha en gräns vid 170 eller 180 Co2 och där ha ännu mer skattepåslag.

Och det räcker så tycker jag.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-03 10:55
Juppe (ej verifierad)

Trodde redan tunga, törstiga bilar fick en straffskatt i form av bränsleskatter och fordonsskatt. Dessutom betalas det moms och skatter på ett högre inköpspris.

De som tror att det finns något slags miljötänk i införandet av denna straffskatt tror helt fel. Inga skatteintäkter är öronmärkta utan allt hamnar i samma säck.

Man letar konstant efter argument för att motivera ett högre skatteuttag och det är precis det detta handlar om, inget annat!
Därför är jag emot det!

#4 • Uppdaterat: 2011-10-03 11:00
Juppe (ej verifierad)

@Raymond K
http://www.vibilagare.se/nyheter/subvention-saljer-inte-elbilar-34243

#5 • Uppdaterat: 2011-10-03 11:03
McTar

Det är väl klart att man funderar en extra vända om att välja den bil som drar lite mer bränsle om man dessutom får högre skatt! Gör man det till en skatteväxling så tas ju inte mer pengar ut i skatt utan bara av de som kör Hummer o liknande bilar.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-03 11:11
Raymond K (ej verifierad)

Juppe, subventioner i sig kanske inte säljer elbilar men i samband med straffskatt på törstiga bilar kan det kanske bli fart på elbilar.

#7 • Uppdaterat: 2011-10-03 11:12
lsoderlund

Seriöst, hur smart detta? Skall man straffbeskatta bilister ytterligare? S vill verkligen att Sverige skall stanna upp!

Visst försöker normalbilisten köpa en så bränsle-effektiv bil som möjligt, har man råd att köpa tex en Porsche Cayenne så har man även råd med bränslekostnaden som är bra mycket högre än på en "vanlig" bil.

Ang att sätta gränser på tex Co2 är bara idioti. Alla bilar i Sverige är ju inte nya, och alla är inte lika "rena" som dagens. Skall dessa bilister straffas pga att de ej har möjlighet att köpa en ny bil.

Alla ni som tycker att hybrider och elbilar är så miljövänliga, Toyota Prius som är alla trädkramares favoritmiljöbil är den som är mest miljöfarliga att tillverka. Du kan tillverka ca 100 V70:is på en Prius. Detta pga alla transporter som krävs för att bygga 1 prius.

#8 • Uppdaterat: 2011-10-03 11:23
saabnisse

Helt sanslöst.
Muppen Juholt och hans anhang påminner om den forna östtyska regimen där man var tvungen att bli godkänd för att köpa en viss bil och den fick inte vara för stor om man inte var partipamp.

Betalar vi inte tillräckligt redan?
Alla kan inte åka i småbilar, det finns olika transportbehov.
Det är naturligtvis bra med miljövänligare bilar, men att skatta sig dit med ännu mer skatter än den redan höga bränsleskatten är fel väg.
Sedan är det inte säkert att en bil som släpper ut 119 g CO2 är miljövänligare än en som släpper ut 150 !
Den första kan ju vara en diesel och den andra en biogasbil.

#9 • Uppdaterat: 2011-10-03 11:24
McTar

Allt handlar inte om idag. Om det skulle säljas snålare bilar idag så finns dessa begagnade om ett par år. Inte skulle det finnas så många beg. gasbilar idag om det inte subventionerats från början.

#a • Uppdaterat: 2011-10-03 11:42
LC4ever

Det skulle ju vara mer effektivt om man straffskattade "smutsiga" bilar.
Kan fortfarande inte förstå hur tex. en Volvo 240 från 1980 UTAN katalysator skall vara den absolut billigaste bilen att skatta, borde vara tvärt om.
Lägg en ordentlig straffskatt på gamla bilar utan katalysator eller partikelfilter så vi får bort dessa från våra vägar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.