Nästa artikel
Rekordsvag europeisk bilmarknad
Nyheter

Rekordsvag europeisk bilmarknad

Publicerad 17 september 2013 (uppdaterad 18 september 2013)
Europas bilmarknad fortsätter i fritt fall, med den sämsta försäljningen sedan 1990. Samtidigt mår USA-marknaden prima.

När siffrorna för augusti månads bilförsäljning i EU släpps i dag fortsätter mörka moln att hopa sig över den europeiska bilmarknaden. Knappt 687 000 bilar såldes i augusti, vilket är ett tapp på fem procent jämfört med samma månad förra året. Det innebär att 8,14 miljoner bilar har sålts hittills i år, den sämsta siffran sedan man började räkna 1990.

Fyra av Europas fem största bilmarknader föll i augusti. Tyskland och Italien tappade sex procent, medan Frankrike föll två procent och Spanien befann sig i fritt fall med ett tapp på hela 18 procent. Av de fem stora var det bara Storbritannien som stärktes, med en uppgång på elva procent.

VW och PSA tappar
De största europeiska biltillverkarna ligger risigt till. Volkswagengruppen, Europas största bilkoncern, föll med elva procent i augusti. Samtidigt föll den näst största koncernen, PSA, med 18 procent.

Den svenska bilmarknaden stärktes med 2,6 procent i augusti. Volvos försäljning i Europa ökade med 5,1 procent i augusti.

Samtidigt rullar bilarna ut från bilhandeln i allt snabbare takt på andra sidan atlanten. Den amerikanska bilhandeln är på väg mot sitt femte raka år med tillväxt. Det är i så fall bara andra gången sedan andra världskriget. Dessutom börjar man prata om att närma sig rekordåret 2000, då man räknar med 16 miljoner sålda bilar nästa år.

Diskutera: När vänder det för bilmarknaden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-17 23:35
Raphael

Augusti har många i Europa semester. Tycker inte man ska dra för stora växlar på en enskild månad.. och gällande PSA tror jag många har väntat på 308 II som började säljas först i september, att många har avvaktat och väntat in den nya modellen, även om förra generationen är billig idag. I Frankrike exempelvis har ju Citroën C4 sålt betydligt bättre än förra generationens 308 i år - så det finns ett uppdämt behov av den nya modellen som är PSA:s volymmodell och förväntad storsäljare.

#2 • Uppdaterat: 2013-09-18 10:36
FLAC

Men det var ju augusti med semester och allt förra året också och det visar 5% sämre än förra året så visst tappar europamarknaden rejält. Alltför många krisande länder i Europa just nu?

#3 • Uppdaterat: 2013-09-18 13:26
majron

"8,14 miljoner bilar har sålts hittills i år, den sämsta siffran sedan man började räkna 1990".
Därmed får ju en enskild månad mindre betydelse. Peak car är ju ett begrepp som används allt mer både i Sverige (bla av Christer Ljungberg) och utomlands, dvs att användandet av bilen nått sin topp och nu sjunker. Läs mer på:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_car

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.