Nästa artikel
Rattsurfare mest skrämmande i trafiken
Nyheter

Rattsurfare mest skrämmande i trafiken

Publicerad 7 januari 2019 (uppdaterad 7 januari 2019)
Bilisters största rädsla är att möta någon som fipplar med telefonen. Även risktagare är något de flesta vill undvika.
I en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av däcktillverkaren Continental svarade 39 procent att de räds mest att möta en rattsurfare. Näst mest skrämmer risktagare som utmanar och tar varje tillfälle att komma före andra i trafiken. 38 procent av de tillfrågade sa att det här är förartypen de fruktar. 

En av tio vill inte möta tvekaren på vägen. Den här förartypen beter sig ängsligt och enligt Continental skrämmer denna osäkerhet speciellt män – 13 procent av männen svarade att tvekaren är typen som får dem att känna mest oro. 

– Samspelet med andra bilister är otroligt viktigt för tryggheten på vägarna. Det är lätt att irritera sig på andra trafikanters körvanor – men många av oss är med största sannolikhet själva skyldiga till mer eller mindre skrämmande beteenden i trafiken, säger Per Linder, produktspecialist på Continental.

Undersökningen genomfördes i september 2018 och totalt gjordes 1.054 webbintervjuer av personer i åldern 18-79 år.

Diskutera: Finns det någon typ av förare som du blir nervös av?
 
Vilken trafiktyp, om någon, är du mest rädd för att möta när du kör bil?
  • Rattsurfaren (En person som gärna surfar på mobilen och kör samtidigt): 39%
  • Risktagaren (En person som gillar att utmana ödet och tar varje chans hen får att komma före andra trafikanter): 38%
  • Tvekaren (En person som inte känner sig helt bekväm bakom ratten och ofta tvekar inför beslut): 10%
  • Fartdåren (En person som gillar fart och fläkt och som gärna utmanar hastighetsbegränsningarna): 5%
  • Väglusen (En person som kör väldigt långsamt): 3%
  • Paragrafryttaren (En person som låter trafikreglerna gå före allt): 2%
  • Ingen av ovanstående: 1%
  • Ingen gör mig rädd att möta när jag kör bil: 1%
  • Vet ej: 1%

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-01-07 11:29
seneca

Rattsurfare/mobilpratare i bilar som har handsfree som de väljer att inte utnyttja skrämmer mig. Är de helt från vettet, kan man lita på att de har kontroll på något? Är dock kritisk till att AndroidAuto ej släppts officiellt/tillgängliggjorts på svenska Google Play ännu. Har installerat via apk-fil från apkmirror.com, men ändå...försvinner ju vid uppdateringar.

#2 • Uppdaterat: 2019-01-07 13:15
Roger Skagerström1

Jag oroar mig mer för de som inte klarar av att köra i skyltad hastighet än de som kör över. Om man inte begriper att man inte behöver bromsa till 70 när man kör 80 förbi en 90-kamera - då är frågan vad mer man inte begriper. Eller som nån skrev en krönika om här för ett tag sen - om de inte ens märker att de åker mil efter mil med baktorkaren på när det är torrt - vad är det mer de inte märkt eller förstått?

#3 • Uppdaterat: 2019-01-07 16:31
hultarn

Jag kan inte direkt påstå att lagen mot handhållen mobil varit nån succé, det förefaller vara lika många som vinglar omkring med mobilen i handen.
Var själv nära häromdagen att bli påkörd av en bilist som satt och grejade med mobilen istället för att se på omgivningen.
Det blev en rejäl dunk i rutan för att väcka föraren ur "mobilkoman".... (det gick inte så fort, kanske 20, mitt inne i stan)

#4 • Uppdaterat: 2019-01-07 17:29
Johnna

Har sett många som grejar med mobilen sedan den nya lagen trädde i kraft. För en tid sen såg jag en ung kvinna med två små barn i bilen som sms:där med en telefon samtidigt som hon pratade i en annan, klämd mellan axeln och hakan, i en rondell!!

#5 • Uppdaterat: 2019-01-07 18:52
systembolaget

Rattsurfare, sniffare( som ligger alldeles för nära) och risktagare är definitivt bilister som jag inte har mycket övers för, och de blir fler och fler.

#6 • Uppdaterat: 2019-01-07 20:59
Styggavargen

Träffar mest på alla dessa "sniffare" som tvunget skall ligga uppe i bakluckan och köra, det är ett stort problem idag. Dessutom tjänar de oftast inte något på det. Många har också börjat göra rejält snäva omkörningar på motorvägen, de skär in precis framför ens bil då vi håller motorvägsfart... enligt mig väldigt onödigt och riskfyllt. Folk kör med mycket mindre marginaler idag och stressade hetsar trafiken.

#7 • Uppdaterat: 2019-01-08 08:49
LennartJ

"Paragrafryttaren", men hur fungerar han/hon? Har personen glömt grundregeln?
Annars det som Stygga är inne på, sniffaren och för snäv inkörning framför bilen. Speciellt nu på vintern. Halt, slask och stenskott.

#8 • Uppdaterat: 2019-01-08 09:57
Roger Skagerström1

notariuspublicus: Nu vill jag veta varför jag ska acceptera och respektera att nån kryper fram. Kan de inte köra i skyltad hastighet har de inte på vägen att göra. Ska det respekteras att nån får vertigo vid 80? Att de själva inser att deras körförmåga slutar där? Jag säger som de sa i Hassan - Åk buss för i helvete. Resten av ditt liv.

Att köras i 100 på en 90-väg moraliseras som en "synd" men man ska acceptera att folk ska tillåtas vara ivägen?

#9 • Uppdaterat: 2019-01-08 10:57
Mr.Wheeler

Roger, skyltad hastighet är maximal hastighet, inte rekommenderad, och det är helt OK att köra saktare om man inte utgör fara genom att hindra annan trafik.

#a • Uppdaterat: 2019-01-08 11:23
HT19

När jag åker hem från jobbet i bil är jag mest rädd för att hamna bakom en Toyota. Jag brukar bli en kvart senare då och kommer jag en kvart senare så får jag vänta på 2 tåg som skall passera en järnvägsövergång. Brukar ta 10 min.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.