Nästa artikel
Rastplatser förvandlas till camping
Nyheter

Rastplatser förvandlas till camping

Publicerad 30 maj 2017
En rastplats är till för korta stopp i max 24 timmar, men ett ökande problem är att många stannar längre än tillåtet.
Trafikverket oroas över utvecklingen att rastplatser, som bara ska vara till för korta stopp, används för längre vistelser.
Det finns cirka 350 rastplatser i Sverige som sköts i Trafikverkets regi. De är egentligen till för tillfällig vila för privatbilister och yrkesförare, men på senare tid har det blivit ett allt större problem med att människor stannar längre än vad de egentligen får på platserna. Detta bidrar enligt Trafikverket till överfulla sopstationer, att personal har blivit utsatta för våld och hot och att trafikanter rånats.

– Vi har upplevt skadegörelse såsom sönderslagen inredning, inventarier blir stulna och människor lämnar skräp, till exempel soffor. Rastplatsen ska ju vara ren och fin. Vår uppgift att se till att rastplatserna kan användas för vila och rast under körningen för den som behöver och underlätta för den tunga trafiken att stanna, säger Christian Eriksson, på Trafikverket Nationellt Underhåll.

Enligt väglagen är det förbjudet att använda rastplatser längre än 24 timmar. Vill man stanna längre behövs tillstånd från Trafikverket. 
 
Diskutera: Upplever du att rastplatser känns otrygga?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-30 12:01
Hackenbush

Inte otrygg men jag undrar över hur vuxna människor kan skräpa ner och vandalisera dessa rastplatser som är till för oss alla för att ta en rast och gärna vill göra det i en trevlig miljö.
Vad vinner man på att bära sig åt som svin?

#2 • Uppdaterat: 2017-05-30 12:02
pinjong

Det blir en kulturell kollision mellan den fattiga delen av Europa och den rika som vi tillhör. Den fattige kusinen från landet vet inte hur man uppför sig. Risken är väl att det vi bekostar via skattemedel måste avgiftbeläggas framöver för att det ska kunna upprätthållas. Man får helt enkelt betala för en ren och bevakad rastplats. Sorgligt men förmodligen nödvändigt på sikt.

#3 • Uppdaterat: 2017-05-30 12:48
HT19

Som i Borlänge där man var tvungen att stänga rastplatsen för att folk sov på toaletterna. Skit och skräp överallt. Husvagnar och oregistrerade bilar.Istället för att ta tag i problemet så stänger man rastplatsen! Jag bilar mycket i Tyskland och där ser man inget av detta på rastplatser? De har iofs en poliskår som vågar gripa lagbrytare..

#4 • Uppdaterat: 2017-05-30 15:16
Tvärnit

Stannar knappt o tankar på obemannat avsides kväll o natt, jo jag gör det men avråder min fru för att det kan hända saker. Vilket har hänt mig två gånger, det är en förbannat tråkig tid som vi lever i att man bör antingen vara hård/galen eller så alltid ha saker i åtanke så att man undviker att hamna fel.

#5 • Uppdaterat: 2017-05-30 15:20
EnannanRobban

Ja, det är trist att vi lever i flathetens land där vi inte kan/vill/får hålla ordning längre utan låter folk leva under radarn och göra det utan konsekvenser.

#6 • Uppdaterat: 2017-05-30 20:08
adzam

Folks beteende blir mer å mer skrämmande... Obehaglig utveckling. Sveriges lagar måste bli tuffare så det blir enklare att rensa bort eländet..

#7 • Uppdaterat: 2017-05-30 20:57
JorgenE

Tyvärr är det ofta som S-E S säger.
Att vissa tycker det är "främlingsfientlighet" att en av de verkliga orsakerna till detta förfall diskuteras, och dessutom kräva radering av användaren måste ses som ett praktexempel på aggressivt skygglappsbeteende.
Till och med i de norra delarna av Sverige har många natursköna rastplatser förvandlas till rena trailer parks med allsköns avställda dragbilar, med en nedskräpning och ett griseri som aldrig tidigare skådats.
Och nej, det är inte "Sven Svensson" som plötsligt ändrat beteende....

#8 • Uppdaterat: 2017-05-31 08:16
Hackenbush

Jag tror även att infödda svenskar skräpar ner och bär sig illa åt på rastplatser, tiggare övernattar väl inte på rastplatser?, de bygger egna tältbyar där de bor och visst där skräpar de ner oerhört.
Tagga ner att anklaga tiggare för allt som sker.

#9 • Uppdaterat: 2017-05-31 08:33
Pi

Jodå Hacken - det är nog i många fall "tiggare" som övernattar. Inte på alla ställen som de bygger "tältbyar". Detta är ju en rätt ny företeelse och kan nog som det stått i diverse tidningsartiklar härledas främst till EU-migranterna. Här i trakterna har flera stora rastplatser längs E18 fått stängas under flera veckors tid för sanering och det har jag aldrig upplevt tidigare.

#a • Uppdaterat: 2017-05-31 09:00
Hackenbush

Verkligen Pi? Tråkigt i så fall. Respekten för miljö och natur verkar falna alltmer, inget får lov att vara fint.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.