Nästa artikel
Professor försvarar Easee-laddarna: ”Övertygad”
Nyheter

Professor försvarar Easee-laddarna: ”Övertygad”

Publicerad 23 november 2023 (uppdaterad 23 november 2023)
KTH-professor intygar att de förbjudna laddboxarna är säkra.

I början av nästa år ska fallet Easee avgöras i förvaltningsrätten i Karlstad. Till sin hjälp har den norska laddboxtillverkaren kallat in Hans-Peter Nee, professor i kraftelektronik vid KTH. I ett skriftligt utlåtande hävdar han nu att de omtvistade laddboxarna Easee Home och Charge är säkra. Det rapporterar Ny Teknik.

I mars i år införde Elsäkerhetsverket ett säljstopp för Easees laddboxar i Sverige, för att de enligt myndigheten inte levde upp till gällande säkerhetskrav. 

Ett av problemen som pekades ut var laddboxarnas inbyggda, elektroniska jordfelsbrytare, som Elsäkerhetsverket hävdar inte möter kraven.

Easee har å sin sida hela tiden hävdat att deras lösning är minst lika säker som en konventionell jordfelsbrytare, och att problemet i stället är att Elsäkerhetsverkets kravlista är föråldrad.

Nu får de alltså medhåll av Hans-Peter Nee. Han har inte gjort någon egen undersökning av laddarna, men hänvisar till tester som utförts vid ett universitet i Tyskland. Där har laddboxarna utsatts för extrema stresstester, där de enligt professorn presterat på ett säkert sätt.

”Jag är övertygad om att Easee Charge elfordonsladdare är säkra att användas både när de är fullt fungerande och när reläet har svetsat, oberoende av om ett jordfel föreligger eller om inget jordfel föreligger”, skriver Hans-Peter Nee.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 25 november 2023 KTH är Sveriges mest…
  • 23 november 2023 En proffesor som är …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.