Nästa artikel
Privat bilprovning en lyckad satsning
Nyheter

Privat bilprovning en lyckad satsning

Publicerad 22 september 2014
Få nackdelar med privatiserad bilprovning enligt undersökning från VTI.
Fyra år efter att bilprovningen delvis privatiserades kan få nackdelar med systemet uppvisas.

Det är Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som kommit fram till att privatiseringen av bilprovningen haft få nackdelar. Johan Nyström är nationalekonom på VTI och hans undersökning av avregleringen visar snarare att det medfört fördelar.
– Det som är positivt är att det idag finns en större flexibilitet när man ska besikta sin personbil. Det finns bättre möjligheter än tidigare för kund och företag att mötas, både geografiskt och tidsmässigt. Det måste ses som en välfärdsvinst, säger Johan Nyström.
 
Diskutera: Vad tycker du om privatiseringen av bilprovningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-09-22 10:38
Kalle2

Farhågan med privatisering är ju att priserna för besiktning går kraftigt upp till det dubbla som t.ex. i Finland. Men nu har de nya aktörerna fått köpa delar av bilprovningen till extremt lågt underpris och kanske är de därför försiktiga med prishöjningar än så länge, men det kommer när marknaden har stabiliserat sig och det uppstår en oligopol med ett fåtal stora aktörer som behärskar marknaden. Då är det bara att höja för de andra följer efter, och alla bilbesiktningsföretag tjänar mycket mer på att höja priserna än att konkurrera, och alla behåller då sina marknadsandelar.

#2 • Uppdaterat: 2014-09-22 12:54
PREVIA

Det viktiga var att bilprovningen vart privatiserad innan man förlorade valet. Att sedan bilprovningen tvingades ge ut lån till dessa nya bilprovningsföretagen för att dom överhuvudtaget skulle kunna starta med sin verksamhet är bara en bisak. Jag har aldrig haft problem med den tidigare bilprovningsverksamheten när det gäller att få en tid för besiktningar så där uteblev nyhetsvärdet med de nya besiktningsföretagen. Man får visserligen reklam från de nya företagen om besiktning av ens bilar men det föregående företaget fungerar lika bra som tidigare och är något billigare än de nya vilket är bra tycker jag.

#3 • Uppdaterat: 2014-09-22 13:33
Pi

Håller med Previa helt - och har inte heller nyttjat de nya aktörerna under de år dessa funnits eftersom SBP fungerat utmärkt för mig.

#4 • Uppdaterat: 2014-09-22 14:43
Len133

I min geografi har inget förändrats förutom att Bilprovningen bytt namn till Besikta och att priset höjts från 300 till 390. Det där med fler aktörer är nog bara något för Stockholm och Göteborg. Ökad tillgänglighet är en storstadseffekt. För oss andra är det "same but more money"

#5 • Uppdaterat: 2014-09-22 17:59
jete

Det är ingen tvekan om att de privata är här för att pungslå oss. Se på priserna i Finland så förstår ni hur det kommer att bli, minst 1000 kr för en besiktning. Använd de statliga som har fungerat alldeles utmärkt i alla år. Så kommer jag att göra allt framgent. Stöd den gamla bilprovningen.

#6 • Uppdaterat: 2014-09-22 18:39
a128

kanske man skulle ha besiktning vartannat år och sedan skrota inställelsetiden och istället beiktiga och den är glitig en tid (som för motorcykel, veteranbil och lastbil)

#7 • Uppdaterat: 2014-09-22 18:45
Focus

Jag skulle hemskt gärna använt mig av Bilprovningen som den fungerade innan privatiseringen. Men denna station heter nu Besikta, för att ta mig till Bilprovningen måste jag köra mellan 3-5 mil och det har jag ingen lust till trots att Besikta var väldigt kvicka att höja priset. Var så säkra, trots alla förmåner de fick, kommer kostnaderna att skena och snart vara i paritet med Finland.

#8 • Uppdaterat: 2014-09-22 18:48
RogerZ

Riktig skit är de nya besiktningföretagen. Snäva och konstiga arbetstider, dyrare på allt och jag har gjort allt för att inte sätta min fot på nån av de nya och mest pga kostnaden men även öppettiderna.... Bor i Gbg området.

#9 • Uppdaterat: 2014-09-22 19:04
saabnisse

Det förefaller som det inte finns särskilt stor kännedom om priserna för besiktning bland de som skriver här.
Ändå är det ju så enkelt att gå in på nätet och jämföra och det är ju just det som är det fina, man kan jämföra!
Svensk Bilprovning tar 350:-, Opus tar 350:- medan Besikta tar 395:- t.ex.
Sedan kan man spara några kronor på att betala i förväg.
Finessen nu är ju att man kan välja att betala några kronor mer genom att välja ett dyrare företag som kanske istället fixar besiktningen samma dag om man nu är ute i sista minuten!

#a • Uppdaterat: 2014-09-22 19:47
Tommy

Jag är nöjd med AB Svensk Bilprovning. Jag fortsätter att besiktiga min bil hos detta företag men måste nu åka längre då anläggningen i Sätra i Stockholm numera har annat företag som ägare. Jag måste nu åka till Fittja i Botkyrka eller till Södertälje eller till Sollentuna för att besiktiga bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.