Nästa artikel
Postnords svar till Tesla: ”Strejkrätten är grundlagsskyddad”
Nyheter

Postnords svar till Tesla: ”Strejkrätten är grundlagsskyddad”

Publicerad 1 december 2023 (uppdaterad 1 december 2023)
Strejkrätten står över utdelningsplikten, skriver Postnord i ett yttrande till Solna tingsrätt.

Postnord kan inte beordra sina anställa att dela ut post och paket till Tesla. Det var budskapet i det statliga företagets yttrande till Solna tingsrätt angående Teslas stämning. Det rapporterar TT.

”Postnords hållning i en konflikt som vi i grunden står utanför, har varit att strejkrätten är grundlagsskyddad och gäller därför över utdelningsplikten i postlagen”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tesla stämde både Transportstyrelsen och Postnord i måndags, efter att en sympatistrejk bland Postnords arbetare innebar att de slutade leverera registreringsskyltar till biltillverkaren.

Rätten dömde snabbt till Teslas fördel mot Transportstyrelsen, och bestämde att företaget har rätt att på egen hand hämta ut sina registreringsskyltar hos tillverkaren.

Vad gäller stämningen mot Postnord, däremot, bedömde tingsrätten att vänta med beslut tills motparten fått yttra sig. Det är huvudregeln i den här typen av fall.

I sin stämningsansökan skriver Tesla att Postnord agerat ”närmast systemhotande”, bland annat genom att ”beslagta försändelser”. Biltillverkarens advokater skriver vidare att sympatistrejken är en ”riktad och rättsvidrig attack”.

– Det är väldigt högt tonläge och verklighetsfrånvänt. Postverksamheten i Sverige sträcker sig 400 år tillbaka i tiden. Skulle vi jobba på det sättet som de påstår skulle det inte gå, säger Anders Porelius, presschef på Postnord, till TT.

Solna tingsrätt har ännu inte fattat något beslut i målet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (82)

  • 5 december 2023 Pi skrev: Nu börjar jag…
  • 3 december 2023 Nu börjar jag förstå alla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.