Nästa artikel
Porsche köper solglasögon till bländade bilägare
Nyheter

Porsche köper solglasögon till bländade bilägare

Publicerad 14 augusti 2017 (uppdaterad 14 augusti 2017)
Ljusbrun interiör kan orsaka att föraren bländas, i alla fall i vissa av Porsches bilar.
Beige instrumentbräda visade sig vara ett dåligt designdrag.
På senare tid har Vi Bilägare gång, på gång, på gång uppmärksammat problemet att biltillverkarnas ökade förkärlek för blänkande material gör att föraren riskerar att bländas. I stämningarnas förlovade land USA pågår nu en rättstvist där Porscheförare säger sig bländas av bilens insida – men inte av blänkande kromdetaljer.

Istället är det den beigefärgade delen på instrumentbrädans ovansida i vissa Porschebilar av årsmodell 2007-2016 som reflekteras på ett störande sätt i vindrutan och därmed skymmer sikten för föraren.

Enligt bilsajten Motortrend består förlikningen i att Porsche åtar sig att betala de som köpt polariserande solglasögon för att bli av med blänket. Ersättningen ligger på mellan 50 till 175 dollar, vilket motsvarar från 400 till 1.400 svenska kronor. Anmälan görs senast den 21 september på sajten dashboardglareclassaction.com och villkoret för att få ersättningen är att man frånsäger sig rätten att stämma biltillverkaren.
 
Diskutera: Vad tycker du om beige interiör i bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-14 16:15
Axa

Sniket av Porsche att det inte kom med solbrillor vid bilköp. Med Seaten fick jag ett par... ;-)

#2 • Uppdaterat: 2017-08-14 17:03
Eric H

För oss som är uppvuxna med murriga alt svarta tråkiga instrumentpaneler så har iaf jag alltid undrat över hur det kunnat komma sig att dagens paneler blivit alltmer lika US-paneler fr 50-talet med kromlister och annat bling-bling?
Har haft en gammal Porsche med hela instrumentpanelen i svart, bara instrumentens vita siffror skilde sig från det helsvarta..
Kanske också Porsches vita ingenjörsrockar bytts mot blanka trendsvidar??
Med resultat därefter?

#3 • Uppdaterat: 2017-08-14 20:16
walle_x

Ljus inredning tycker jag är osmakligt. Ljus ratt är hemskt. Bland det fulaste jag sett är Volvo S/V/XC90 med ljus inredning. Om det nu måste vara ljus inredning så måste iallafall instrumentbrädans ovansida vara svart. Min egen bil är svart med svart inredning, även taket. Fälgar i svart och silver. Själv är jag ljus med ljust hår. Rätt snygg :-)

#4 • Uppdaterat: 2017-08-14 23:12
Tvärnit

Klart att fler o fler nu väcker aber när den värsta pyntyran har lagt sig.
Krom/högblankt och ljusa detaljer eller hel inredning tär hårt på ögonen.

#5 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Samma problem med första årsmodellerna av Renault Zoe. Där fick du inte ett par solglasögon om du klagade, utan byte av panelens övre del.

#6 • Uppdaterat: 2017-08-16 14:28
Roy J

Minns en Saab 99 (tror det var en 72:a) i en snygg grön kulör med matchande klädsel i gröna nyanser, som gav en behaglig känsla av mjuk mossa.
När 9000 kom, fanns den med interiörer i ljusblått, beige, ljusgrått och oxblod utöver svart. Dumt nog inkluderades även panelens översida, men jag upplevde inga problem med det. Kanske var den bättre vinklad.
Rover 75, som jag älskade för dess genuina formspråk, lite som en mini-Bentley, hade till en början väldigt många kulörer både in- och utvändigt. Dock alltid mörk ovansida på instrumentpanelen.

#7 • Uppdaterat: 2017-08-16 14:30
Roy J

Det är ett oskick med hårt blänkande krompluttar lite överallt, liksom stora aluminiumblaffor (Ford).
Ljusa interiörer kan dock vara mycket trevliga. Instrumentbrädan ska förstås vara mörk, liksom dess ovansida. Rimligen bör inte heller golvmattorna vara ljusa.

#8 • Uppdaterat: 2017-08-14 14:44
milkylainen

Har inte alla ett par vettiga polariserande solglasögon när de kör?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.