Nästa artikel
Polisen reagerar på filmning vid olyckor
Nyheter

Polisen reagerar på filmning vid olyckor

Publicerad 22 augusti 2014 (uppdaterad 26 augusti 2014)
Efter att bilister valt att filma en olycka i stället för att hjälpa de drabbade vill Polisen informera om korrekt agerande vid trafikolyckor.

En lastbilsolycka i Stockholm fick extra uppmärksamhet i media efter att Polisen twittrat om att bilister som stannat vid olyckan filmade med sina telefoner i stället för att hjälpa till. Polis och räddningstjänst reagerade över att flera bilister hade stannat men inte försökt vidta någon åtgärd utan bara filmade, vissa stod till och med i vägen för räddningsarbetet.

– Det var extremt respektlöst, säger yttre befälet Viktor Adolphson.

Nu vill Polisen påminna om hur det är lämpligt att bete sig vid en olycka. Bilder från brottsplatser kan vara bra som bevis, men Polisen menar att man ska överväga noga innan man börjar fotografera.

–Fundera över hur du själv skulle vilja bli bemött och omhändertagen om du var skadad. Facebook kan du uppdatera någon annan gång, säger Viktor Adolphson.

Här är Polisens rekommendationer om du ser en olycka:

Stanna bara om du tror att du kan bidra med något. Är det redan folk på plats, kan du köra vidare - såvida du inte har specialistkunskaper inom läkarvård.

Parkera din egen bil så säkert som möjligt. Se till att du inte själv riskerar att bli påkörd eller stoppar upp trafiken.

Larma 112.

Varna andra med varningsblinkers och liknande, så att de inte kör in i olyckan.

Ta reda på hur du kan hjälpa till. Finns det några skadade? Chockade människor har en tendens att vandra iväg in i skogen eller ut på vägen. Försök att hjälpa dem.

Försök att skapa dig en god överblick. Vad är det som har hänt? Var har detta hänt? Hur många bilar är inblandade? Hur många är skadade? Rapportera detta till räddningspersonalen vid tillfälle.

Lyssna till vad räddningspersonalen säger och håll dig undan om så behövs.

Diskutera: Har du agerat vid någon trafikolycka?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Den siste idioten är inte född än...

#2 • Uppdaterat: 2014-08-22 13:42
Focus

Hur är människor funtade (eller inte). Bedrövligt att man skall behöva påminna vuxna (tveksamt) människor om så fundamentala saker.

#3 • Uppdaterat: 2014-08-22 16:02
jaww

Det är väl medias fel som uppmanar att fota och tjäna stora pengar.

#4 • Uppdaterat: 2014-08-22 20:24
Murdocka

Det är det typ samma klientel som åker utomlands eller på begivenheter för att ha något "intressant" att berätta. Än värre är det när de tänker Facebook för jämnan. De här personerna är till antalet ungefär 3 ggr fler än du tror. Människan är sin värste fiende. Att ständigt uppmana folk att imaginera andras situation, såsom polisen gjort, fungerar inte. Det är för mycket som trängs i pannbenet, de kommer inte åt hjärnbarkens gedigna tankar. Streber- och von oben-situationer utan vinning. Odiplomatiskt kallar vi dem "svin", men det får nog stå för mig, hehe.

Jag har själv varit nära att köra in i en bil vars ägare hellre bromsade och glodde på olyckan. Då höll jag ändå gott avstånd, nita på en 90-väg för att beglo något som de inte har med att göra - förstå mitt hat därvid. Nära är abstrakt, men tillräckligt för att göra mig förbannad i alla fall. Som någon sade, det borde straffbeläggas. Polisen kan ju beordra någon av filmarna att filma de filmande och sedan beslagta den före detta snopna filmarens mobiltelefon. Men som vanligt måste det väl till ännu ett offer innan det sker. Ja, 1 offer var det för ett gäng år sedan.

#5 • Uppdaterat: 2014-08-23 00:25
Roger Skagerström

Straffbart är nog att ta i. Att inte hjälpa till kan vara ett tecken på att man inte har en aning om vad man ska göra. Och att inte veta vad man ska göra med en som är skadad i en bilkrock, och ändå göra nåt - det kan bli jäkligt fel.

Sen att så bredvid och filma - det är osmakligt. Men man ska vara jävligt restrektiv med att ge polisen makten att ta filmer i beslag. Nu har jag rätt höga tankar om vår polismakt men det kan alltid missbrukas.

Står det nån och filmar eller är i vägen så tror jag en helt vanlig utskällning är alldeles tillräcklig.

#6 • Uppdaterat: 2014-08-23 08:18
Hackenbush

jaww har faktiskt rätt, media betalar stora pengar för en snabb nyhet, men själva fotandet kan man inte skylla media för.
Själv anser jag att kan man inte gör nytta på en olycksplats så har man inget där att göra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.