Nästa artikel
Polisen nöjd med "mittfilsinsatsen"
Nyheter

Polisen nöjd med "mittfilsinsatsen"

Publicerad 6 februari 2015
Ett trettiotal bilister fick böter under Södertäljepolisens insats mot "mittfilsförare". Polisen säger sig vara riktigt nöjda med genomslaget i informationskampanjen.
I går rapporterade vi om att Södertäljepolisen riktade en insats mot bilister som inte håller till höger när de kör på trefilig motorväg. I dag meddelar Södertäljepolisen resultatet av insatsen: Ett trettiotal bötfällda förare, över 700 000 visningar av informationen på sociala medier och mycket positiv respons från allmänheten.

I förlängningen av kampanjen hoppas nu Södertäljepolisen på att det ska sättas upp skyltar som förtydligar reglerna. Enligt Polisen så är det viktigaste att informationen nått ut till många.

– När man gör en omkörning eller om det är köbildning får man ligga i mitten. Egentligen är det ingen skillnad mot vanlig motorvägkörning när det är tvåfiligt. Där förstår de flesta att man ska ligga till höger. Behöver man köra om så kör man i vänsterfilen, förklarar polis Calle Kos för Sveriges Radio (SR).

– Det har blivit en väldig skillnad. Vi hade tio bötfällda igår på dagen, och sju igår kväll. Men det primära är inte att bötfälla folk. Det primära är att få folk att ändra beteendet, säger Calle Kos till SR.

Diskutera: Vilket trafikbeteende vill du att polisen riktar en insats mot?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-06 16:27
JOCA_1

... och att lastbilar ALDRIG ska lägga sig i vänsterfilen när det är trefiligt, skulle ju vara en bra lag också...

#2 • Uppdaterat: 2015-02-06 18:39
kallbil

Måste ju lägga sig i vänsterfilen om bilen i mitten ligger o kör i 70 på en 90väg... hur kommer man annars om?

#3 • Uppdaterat: 2015-02-06 21:13
jete

Lastbilar skall aldrig lägga sig i vänsterfilen när det är tvåfiligt heller. Det kan i värsta fall ta två km för dem att göra en omkörning . De skall ligga längst till höger, där ligger de bra, lunkar på i 90-100 km/h. Husvagnar också. På kontinenten är detta påbjudet på vissa sträckor.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-09 07:43
EnannanRobban

Vadå "under markerad hastighet"? Titta på hastighetsspridningen på en svensk motorväg så är det sällan som det går "under" 100-120 såvida det inte är en lastbil eller en bil med släp, men ganska så ofta över rådande "maximal hastighet" vilket den skyltade är...
Närå, jag plussar också då och då, men generellt håller jag hastigheten som står på skylten. OM alla gjorde det skulle trafiken flyta bättre, men vissa är ju viktigare än andra...

#5 • Uppdaterat: 2015-02-11 19:52
Pow2307

Vad ska vi med tre filer till ,om vi inte använder dom .Det är väl alldeles utmärkt att använda mittenfilen, då stör man inte av och påfarter ( som ofta skapar farliga situationer ) samt lämnar ytterfilen fri för omkörningar.

#6 • Uppdaterat: 2015-02-11 19:57
trasten

Jag orkar inte, en del ska bara åka buss!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.