Nästa artikel
På pallen i VM-premiär
Motorsport

På pallen i VM-premiär

Publicerad 18 april 2016 (uppdaterad 18 april 2016)
Nöjda Larssons, pappa Lars och sonen Robin, den senare VM-tvåa i rallycrosspremiären.
Många svenska bilsportutövare har tävlat på den internationella scenen under det senaste veckoslutet. Mest framgångsrik: Svenljungas Robin Larsson.

Robin Larsson var den enda svensk som fick kliva upp på pallen efter en intensiv motorsporthelg. Det skedde vid VM-premiären i rallycross i Portugal. Robin valde att följa i regerande världsmästaren Petter Solbergs spår och det var taktiskt helt riktigt. Belöningen blev en andraplats sedan han kvalat in med sjunde bästa tid.
 
– Helt otroligt, sammanfattade Robin. Semifinal var mitt mål, och att bli finaltvåa här är som en dröm.
 
Mattias Ekström var egentligen VM-tävlingens stora stjärna, sett till kvalificeringstiderna, både på vått och på torrt underlag. Semifinalplatsen i pole position var given, men en vilt satsande Timmy Hansen, från en sämre startruta, touchade till Ekström i första svängen, och det var tillräckligt för att finalplatsen skulle gå upp i rök.
 
Johan Kristoffersson hade en pallplats på gång i finalen, men en sammanstötning med Petter Solberg vid utgången av jokern, tog så illa att höger hjulupphängning kollapsade.
 
Närmast pallen i övrigt under veckoslutet var Thed Björk under andra tävlingshelgen i WTCC. Volvoföraren nådde en fjärde plats på Slovakiaring i det andra tävlingsheatet, trodde han, liksom Volvo-teamet. Efterkontrollen visade dock att turborestriktorns diameter inte överensstämde med reglementet, varför Björk ”diskades”. Volvo hävdar att Björk inte vann några fördelar på det under tävlingen, eftersom metallen expanderar när temperaturen höjs efter målgång när kylningen upphör, en parameter som ”nykomlingen” Volvo inte räknar på.
 
Volvo tycks annars ha fått bra fart med sin säsongsdebuterade S60 och är närmare konkurrenterna än vad många på förhand trodde. Fredrik Ekblom missade en bilinvägning under kvalificeringen och tvingades starta sist i båda tävlingsheaten, men körde upp sig bra och blev nu nia respektive åtta när Björks resultat ogiltigförklarades.
 
I sportvagnsserien ADAC GT Masters debuterade Mikaela Åhlin-Kottulinsky tillsammans med Marco Bonanomi i en Audi R8 LMS. Mikaela snurrade bort sig i lördagens heat, men nådde en 17:e plats bland 32 startande på söndagen. Edward Sandström satte näst snabbaste kvaltid, men strul i depån gjorde att tiden inte räknades och i själva tävlingsheatet blev han avknuffad in i muren efter endast fem varv.
 
Marcus Ericsson slutligen, fick nöja sig med 16:e plats efter växellådeproblem i Kinas Grand Prix. Vann gjorde Nico Rosberg, för tredje gången i följd.

Diskutera: Såg du någon motorsport i helgen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-19 12:19
systembolaget

jag såg både WTCC och den spännande rallycrossen, men formel 1 började lite väl tidigt på morgonen
helt klart att Pettter S får se upp i år, många duktiga förare om budet, tänk vilket race det kommer att bli
i Höljes i Juli.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.