Nästa artikel
Oväntade märkessegrar
Motorsport

Oväntade märkessegrar

Publicerad 13 juni 2016 (uppdaterad 13 juni 2016)
Lada vann för första gången i WTCC i helgen.
Hyundai, Ford och Lada var något mer ovanliga vinnarmärken under helgens VM-deltävlingar i rally, rallycross och standardvagnsracing. Och var ska Lada lyckas om inte i Moskva.
Regn och rusk och Moscow Raceway visade sig vara en perfekt kombination för Lada som tog sina första segrar i WTCC någonsin. Det blev till och med dubbelt upp i båda heaten med rutinerade italienaren Gabriele Tarquini som den mest framgångsrike, etta och tvåa med sin Lada Vesta.
 
Volvo-teamet har däremot inte alls hittat greppet på våt bana. Så länge det var torrt i kvalificeringsheaten hängde Thed Björk bra med, men under tävlingsheaten blev han och Fredrik Ekblom frånåkta. Ekbloms 12:e plats i race 2 blev  Volvos bästa resultat.
 
I rally-VM misslyckades VM-ledande Volkswagen för tredje gången i följd att vinna. Nu gick segern i grusrallyt på Sardinien till Hyundai-rattande belgaren Thierry Neuville, 24,8 sekunder före VW:s Jari-Matti Latvala. Dessa två förare stod i särklass, båda startande längre ned i fältet, och på vägar som ”sopats” rena av de först startande, bland annat av regerande mästaren Sébastien Ogier. Fransmannen blev dock trea och utökade sin ledning i VM-tabellen.
 
I rallycross-VM på norska banan Hell blev det norsk hemmaseger, men inte av Petter Solberg utan av Andreas Bakkerud i en Ford Fiesta. Mattias Ekström kunde tack vare en tredje plats hålla undan för Petter Solberg, nu finalfyra, i VM-sammandraget.
 
På klar uppgång är Peugeots Timmy Hansen som nådde pallen för andra gången i följd, nu tvåa efter Bakkerud. Lillebror Kevin, nyligen fyllda 18,  lyckades samtidigt vinna EM-deltävlingen i överlägsen stil.
 
Härnäst väntar den svenska VM-deltävlingen i nordvärmländska Höljes inför en förväntad storpublik. 2-3 juli brakar det loss.

Diskutera: Såg du någon motorsport i helgen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-06-13 13:14
hultarn

WTCC-bilarna är väl byggda i England nästan allihop? Åtminstone Hyundai och co.
Så, namnet på bilen bestäms av vem som betalar bygget...

#2 • Uppdaterat: 2016-06-13 13:21
EnannanRobban

Hyundai i WTCC?
Du menar i WRC? Troligen byggs dessa i England, likväl som Ford, men inte VW eller Citroen och troligen inte heller kommande Toyota som jag tror byggs i Tyskland.
Synd att inte Volvo lyckas i regnet, de får inte till inställningarna, men de har ju bara kört ett antal race med denna typ av bil så det tar ett tag att bygga upp en erfarenhetsbank.

#3 • Uppdaterat: 2016-06-13 14:09
Lyteskomik

WTCC är väl inte en "Siluett"-klass där innehållet är identiskt som text STCC?

#4 • Uppdaterat: 2016-06-13 15:53
EnannanRobban

Nä, WTCC baseras på "riktiga" bilar och många är "fabriksstall" men det finns även ett par "tuning-firmor" som bygger bilar på entreprenad år en tillverkare som inte har motorsportkunnande.

#5 • Uppdaterat: 2016-06-23 11:12
benny karlsson

Var det en Lada som vann eller ett Ladaliknande proffsbygge? Jag är i alla fall tveksam till att Lada har kunskapen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.