Nästa artikel
Oklart kring kompensation för gasbilsägare
Nyheter

Oklart kring kompensation för gasbilsägare

Publicerad 10 november 2022 (uppdaterad 10 november 2022)
Den tidigare regeringen ville ersätta gasbilsägare för dyrare och krångligare besiktning. Men kompensationen lyser fortfarande med sin frånvaro.

Den som har en gasdriven bil måste sedan några år tillbaka kontrollera gastankarna på besiktningen, efter flera fall av allvarliga rostproblem som i värsta fall kan innebära explosionsrisk.

Kontrollen kan antingen göras i samband med besiktningen eller när bilen servas. Då får den ett särskilt intyg som bilägaren senare kan visa upp vid besiktningen. Processen kan innebära att gasbilsägare får betala mer för besiktningen än den som har en vanlig bensinbil. Prisskillnaden kan ligga på mellan 800 och 3 000 kr.

Den tidigare regeringen ville införa ett särskilt stöd för gasbilsägare som kompensation för den högre besiktningskostnaden. Transportstyrelsen tog fram ett förslag som gick ut på att bilägaren själv ansöker om ersättning på upp till 1 900 kr. Ersättningen beräknades i år kosta staten 10,5 miljoner kronor och därefter 22 miljoner per år.

Men någon ersättning ser det inte ut att bli. Transportstyrelsen hänvisar till Infrastrukturdepartementet som inte ger några besked.

”Vi har sökt efter kompensationen i både höständringsbudgeten och budgetpropositionen men hittar ingenting om det”, säger Ellenor Grundfel på branschorganisationen Energigas Sverige. Foto: Energigas Sverige

Finns inte i budgeten

Inte heller branschorganisationen Energigas Sverige har fått några klara besked i frågan. Kompensationen nämns varken i höständringsbudgeten eller budgetpropositionen för nästa år. Som det ser ut nu är dock stödet inte officiellt tillbakadraget – men det är heller inte infört.

– Stödet är inte officiellt tillbakadraget, men vi får det inte heller bekräftat om eller när kompensationen kommer igång. Mycket oklart alltså i nuläget, säger Ellenor Grundfelt, strategichef och ansvarig för avdelningen Vägtransporter på Energigas Sverige, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 14 november 2022 Det är ju en utmärkt…
  • 13 november 2022 @ Mr Snoid: ca 95 % av den…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.