Nästa artikel
Ogier dubbel mästare
Nyheter

Ogier dubbel mästare

Publicerad 27 oktober 2014
Sébastien Ogier och kartläsare Julien Ingressia vann i Spanien och de säkrade därmed VM-titeln.
Fransmannen Sébastien Ogier pallade för trycket och håll undan för stallkamraten Jari-Matti Latvala när han vann sin andra raka VM-titel.
Ogier har varit utsatt för hård press hela hösten eftersom Latvala gjort enorma framsteg i asfaltkörningen. Kanske var det bra för Ogier att det spanska VM-rallyt var en kombination av grus- och asfaltvägar eftersom det var på grusavsnitten han skaffade sig sin ledning. På asfalten knappade finländaren in sekund för sekund och vid slutmålet skiljde endast 11,3 sekunder till fransmannens fördel.
 
Ett rally återstår, det brittiska VM-rallyt, men Ogiers poängförsprång är ointagligt.  Ogier sällar sig nu till skaran av världsmästare med dubbla VM-guld, Walter Röhrl, Carlos Sainz, Miki Biasion och Marcus Grönholm, men fortfarande är det en bit kvar till Juha Kankkunens och Tommi Mäkinens fyra titlar för att inte tala om Sébastien Loebs fenomenala nio VM-guld.
 
Ryktena inför nästa säsong är i full gång. Ogier bestämde sig slutligen för att skriva på ett nytt kontrakt med Volkswagen trots ett mycket lukrativt bud från Hyundai.  Därmed blir VW-uppsättningen densamma 2015. Britten Kris Meeke har gjort en bra säsong med Citroën och lär få förnyat förtroende. Mer tveksamt är det med norrmannen Mads Östberg som uppges vara på väg tillbaka till Ford. Veteranen Mikko Hirvonen sägs samtidigt vara en tänkbar testförare/tävlingschaufför till ett comebackande Toyota.
 
Förar-VM poängställning:
1. Sebastien Ogier, Frankrike, VW Polo, 242
2. Jari-Matti Latvala, Finland, 211
3. Anderas Mikkelsen, Norge, do, 150
4. Mikko Hirvonen, Finland, Ford Fiesta, 108
5. Mads Östberg, Norge, Citroën DS3, 92
6. Thierry Neuville, Belgien, Hyundai i20, 91.
7. Kris Meeke, Storbritannien, Citroën DS3, 84
8. Elfyn Evans, Storbritannien, Ford Fiesta, 71.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-27 18:43
Peter E

Ja varför skulle Ogier lämna ett vinnande team. :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.