Nästa artikel
"Obligatoriskt alkolås för rattfyllerister"
Nyheter

"Obligatoriskt alkolås för rattfyllerister"

Publicerad 9 september 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Alkolås kan bli obligatoriskt för rattfyllerister. Det hoppas infrastrukturminister Åsa Torstensson på - och ett lagförslag kan komma redan nästa år.
- I oktober kommer en utredning om det ska bli obligatoriskt med alkolås för de som är dömda för rattonykterhet. Vi ska strama åt lagstiftningen men också ge vederbörande hjälp. Rattfylleri är ett beteende som utvecklas under flera år. Många är återfallsförbrytare, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson enligt alltommotor.se.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson arbetar för att införa alkolås i samtliga nya bilar som produceras. Men en utredning visar att detta förslag först måste godkännas av EU - och därför riktas fokus främst mot yrkestrafik och tidigare dömda rattfyllerister.

- Utredningen om obligatoriskt alkolås i alla nya bilar visade att vi måste få EU-godkännande - vilket innebär att andra länderna måste se och värdera de här frågorna. Kravet på alkolås för yrkestrafiken börjar ta mark i andra länder, när vi haft framgång där kan vi gå vidare till att verka för alkolås i alla bilar, säger Åsa Torstensson.

Åsa Torstensson säger sig räkna med att en proposition om obligatoriskt alkolås för rattfyllerister under 2009. Men samtidigt medger infrastrukturministern att det är en fråga om teknik.

- Alkolåsen måste bli mer användarvänliga och enkla. Det ska inte gå att fuska så de inte ger en falsk trygghet. Då får vi acceptans för detta.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-09-10 16:16
Povel (ej verifierad)

När man löst alkolåsens alla tekniska problem, så att de verkligen fungerar som de ska kommer nya frågor upp. Ska alkolåsen ha en förbikoppling, som möjliggör akuta körningar i nödläge? Hur ska de utformas för att inte missbrukas? Vad kör dagens många missbrukare för bilar. När skaffar de en bil med alkolås? Tar alkolåset andra droger? Vilka ska den ta? Ska även veteranbilar ha alkolås? Fyrhjulingar, golfbilar, EU-moppar, traktorer, åkgräsklippare, flakmoppar, mopedbilar osv? Hur lösa det? Vad vill man egentligen lösa med alkolåsen. Löser alkolås det man vill lösa?? Fundera på det Torstensson.

#2 • Uppdaterat: 2008-09-11 11:54
Saabnisse (ej verifierad)

Ja du Povel, du tar upp saker som jag också funderat över, men jag tror att alkolåsen bara är till för nykterister som inte behöver dem. De nuvarande alkolåsen är alldeles för lätta att manipulera och de som ska tvingas att använda dem lär sig snart detta. Men det här är som med fartkameror, sätt upp 100 nya så sjunker hastigheten!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.