Nästa artikel
Nytt utsläppssystem kan göra bilkörningen dyrare
Nyheter

Nytt utsläppssystem kan göra bilkörningen dyrare

Publicerad 22 december 2023 (uppdaterad 22 december 2023)
Sverige kan bli först med märkning av nya bilar. Dessutom finns planer på ett system som kan göra bilkörningen dyrare ju mer koldioxidutsläpp den genererar.

Det kan bli dyrare att köra bil om Sverige inför ett nytt system för utsläppshandel som regeringen kan fatta beslut om 2027, skriver Aftonbladet.

Tanken med utsläppshandelssystemet är att sätta ett pris på koldioxidutsläpp. Att släppa ut mer ska kosta mer pengar än att sänka utsläppen.

De exakta detaljerna kring systemet, som presenterades i klimatplanen på torsdagen, är inte klara. Nästa år ska en utredning tillsättas för att ta fram ett detaljerat förslag.

Energimyndigheten har tagit fram ett förslag på hur den nya märkningen kan se ut. Foto: Niklas Carle & Energimyndigheten

I planen finns också förslag om att införa en märkning av nya bilar utifrån hur mycket utsläpp respektive modell ger upphov till under hela livscykeln, från tillverkning till återvinning. 

Hur detta ska beräknas är inte heller helt klart, men märkningen förväntas se ut ungefär som energimärkningen på däck, kylskåp och tv-apparater. Märkningen blir mer långtgående än den frivilliga märkning som branschorganisationen Mobility Sweden tagit fram, och som bara betygsätter utsläppen ur avgasröret.

Enligt organisationen Gröna Mobilister kan Sverige bli först i världen med den typen av märkning.

”Utöver utsläpp ur avgasröret bör märkningen även redovisa fordonets energieffektivitet och livscykelutsläpp”, står det i klimatplanen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 23 december 2023 Javisst, jag beställde /…
  • 23 december 2023 Swenssons skrev: Lägg…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.