Nästa artikel
Nytt projekt ska kapa utsläppen i smutsiga mopeder
Nyheter

Nytt projekt ska kapa utsläppen i smutsiga mopeder

Publicerad 4 oktober 2022 (uppdaterad 5 oktober 2022)
EU kör igång ett nytt projekt för att försöka sänka utsläppen i Europas smutsiga tvåhjulingar.

Tvåhjuliga fordon som mopeder och motorcyklar har inte alls samma tuffa avgaskrav som personbilar. I många europeiska städer rullar mängder av tvåhjulingar som släpper ut mycket luftföroreningar.

Ett nytt EU-projekt där även IVL Svenska Miljöinstitutet ingår ska nu försöka utveckla nya tekniker för att mäta luftföroreningar i verklig körning och inte bara i ett labb.

Målet är att nya mopeder och motorcyklar ska ha bättre avgasrening och effektivitet

Bland annat ska halterna av partiklar som är skadliga för hälsan mätas på ett bättre sätt än i dag. Enligt Åke Sjödin som är utsläppsexpert och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet har förvånansvärt få studier gjorts om luftföroreningar och buller från just tvåhjuliga motorfordon, trots att det enligt honom är ett ökande problem.

– Dels behöver vi veta hur stort problemet är, dels behöver vi sätta in åtgärder och göra förbättringar både på de fordon som redan används och på de nya modeller som kommer, säger han.

Målet är att nya mopeder och motorcyklar ska ha bättre avgasrening och effektivitet, men det kan också bli tal om en hastighetsbegränsning i vissa områden.

– Forskningsresultaten kan sedan ligga till grund för olika policyalternativ och regleringar som städer och myndigheter behöver göra för att skapa attraktivare städer för de boende, säger Åke Sjödin.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 5 oktober 2022 Jag håller med: innan …
  • 4 oktober 2022 Nya mopeder och mc finns ju…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.