Nästa artikel
Nytt elbilsbatteri lovar snabbladdning på 5 minuter
Nyheter

Nytt elbilsbatteri lovar snabbladdning på 5 minuter

Publicerad 2024-01-29 08:35
Forskare har hittat ett intressant grundämne för den ena batteripolen som kan ge snabbare laddning. ”Då behöver du inte ett batteri som klarar 50 mil”, hävdar professorn.

Kortare laddtid för elbilsbatterier är något som många bilägare är intresserade av. Nu har forskare vid Cornell University i USA tagit fram en batteriteknik som ska kunna snabbladdas på bara fem minuter.

Enligt forskarna, som publicerat detaljer om tekniken i tidskriften Joule, är det ett genombrott som minskar risken för räckviddsångest och behovet av onödigt stora, tunga och dyra batterier.

– Om du kan ladda ett elbilsbatteri på fem minuter behöver du inte ett batteri som är stort nog för en räckvidd på 50 mil, säger Lynden Archer, professor vid Cornell University.

Forskarna har använt ett nytt material för den ena batteripolen, anoden, nämligen indium. När det kombineras med andra material för den andra polen, katoden, skapas ett batteri som kan laddas snabbt men laddas ur långsamt. Det här är något som även andra forskare varit inne på tidigare.

Indium är ett mjukt metalliskt grundämne som används i exempelvis bildskärmar. Tekniken ska klara av tusentals laddcykler, men nackdelen är att indium är tungt. Därför hoppas forskarna att AI-teknik ska hjälpa dem hitta liknande, lättare material med samma fördelar tack vare samma formel de använt för att hitta indium.

– Det är därför jag är nöjd, att det finns en allmän princip som tillåter alla att utveckla en bättre anod som åstadkommer kortare laddtid än den senaste tekniken, säger Lyndon Archer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (65)

  • 2024-02-05 22:02 A.L skrev: Pi: jag tänkte så…
  • 2024-02-05 13:23 L. Mäkinen skrev: Till…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.