Nästa artikel
Nya siffror: Trafikraset kan ha sparat 300 liv i Sverige
Nyheter

Nya siffror: Trafikraset kan ha sparat 300 liv i Sverige

Publicerad 4 maj 2020 (uppdaterad 4 maj 2020)
Men samtidigt ska den renare luften inte överskugga coronatragedin, enligt institutet som gjort studien om luftkvaliteten.

När spridningen av coronaviruset satte igång i Sverige och många minskade sitt resande sjönk halterna av kvävedioxid och partiklar med ungefär en fjärdedel. Det visar nya siffror från institutet Crea i Helsingfors som Sveriges Radio skriver om.

– På en månad har halterna minskat så mycket att 11 000 färre personer i Europa väntas dö av sjukdomar relaterade till dålig luft, jämfört med om halterna vore som vanligt, säger Lauri Myllyvirta chefsanalytiker vid Crea, till SR.

De minskade halterna beräknas också minska antalet för tidiga födslar samt antalet fall av astma och stroke. För Sveriges del kan den renare luften ha sparat 300 liv, enligt institutets beräkningar. Men coronatragedin ska inte skymma det faktum att luften blivit renare.

– Många av de åtgärder som vidtagits för att minska smittspridning skapar mycket lidande för många människor. Att användningen av fossila bränslen minskat är inte mer än en oavsiktlig konsekvens, säger Lauri Myllyvirta.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén reagerar så här på siffrorna:

"Att utsläppsminskningarna, framför allt från trafiken, skulle påverka dödligheten var känt men att det skulle innebära så stora förändringar på så kort tid förvånar", skriver han på Twitter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-04 07:55
Elbilisten

Ännu en anledning att sluta tillverka avgasbilar.

#2 • Uppdaterat: 2020-05-04 17:05
Carl Trefalt

Coronaviruset räddar liv ? Eller inte?

#3 • Uppdaterat: 2020-05-04 19:50
Hundter

I know nothing, but at least I know, I know nothing!!!

#4 • Uppdaterat: 2020-05-04 20:16
J.L

Framtiden stavas el ! Heja Tesla

#5 • Uppdaterat: 2020-05-04 08:09
milkylainen

Spekulationssiffror. Kan lika gärna säga att dödligheten ökade med minst lika mycket eftersom folk är stillasittande och hemma.
De som inte rörde mycket på sig fick ännu mindre rörelse nu. Också spekulation. Men säkert mer sant än föregående.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.