Nästa artikel
Nya siffror: Katalysatorstölder ökar explosionsartat
Nyheter

Nya siffror: Katalysatorstölder ökar explosionsartat

Publicerad 30 augusti 2021
På bara ett år har stölderna av katalysatorer i Sverige ökat med mer än 250 procent, enligt nya siffror.

Tusentals bilägare har drabbats av internationella stöldligor de senaste åren. De kan snabbt montera bort dyrbar utrustning som exempelvis krockkuddar, navigationssystem och fälgar, som sedan skeppas utomlands.

På senare tid har biltjuvarna i högre utsträckning koncentrerat sig på bilarnas katalysatorer. De innehåller värdefulla ädelmetaller, särskilt om bilen är äldre.

Nya siffror från Larmtjänst visar hur antalet stölder av katalysatorer ökat explosionsartat de senaste åren. 2018 anmäldes 17 stölder av katalysatorer i Sverige. Bara under första halvåret 2021 var den siffran 3 877.

Jämfört med samma period förra året har stölderna ökat med över 250 procent.

Äldre bilar heta

Katalysatorstölderna drabbar framför allt äldre Toyotamodeller, men även Renault och Mitsubishi ligger högt på listan. Brotten är vanligast i storstadsregionerna, framför allt i Stockholm, och de sker numera inte bara på uppdrag av de internationella ligorna.

–  Mycket har tidigare pekat på att stölderna främst har utförts av internationella stöldligor men nu kan vi se, efter vissa gripanden som polisen gjort, att utförarna varken behöver tillhöra ett nätverk eller vara medborgare i andra länder, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst.

Att stjäla bildelar är praktiskt taget riskfritt för tjuvarna, enligt Ann Hassel Tano, utredningschef på försäkringsbolaget If.

– Bara 0,7 procent av bildelsstölderna leder till åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse, sa hon tidigare i år.



Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 1 september 2021 Pi skrev: Fast oftast…
  • 31 augusti 2021 Appropå konstruktionen Det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.