Nästa artikel
Nya Renault Clio officiell – bilder och fakta
Nyheter

Nya Renault Clio officiell – bilder och fakta

Publicerad 3 juli 2012 (uppdaterad 4 juli 2012)
Nu presenteras fjärde generationen av Sveriges mest sålda småbil. Nya Renault Clio är först med märkets nya formspråk.

Under 2011 registrerades inte mindre än 4 908 exemplar av Renault Clio i Sverige. Ingen annan modell i småbilsklassen noterade en högre siffra. Den Renault Clio som säljs i dag introducerades 2005 och är den tredje generationen i ordningen.

I början av 2013 kommer uppföljaren.

Bilen är den första produktionsmodellen som tagits fram under ledning av designchefen Laurens van den Acker och också den första att smyckas med Renaults nya ansikte. Så småningom ska formspråket spridas till övriga modeller.

Nya Clio är byggd utifrån en uppdaterad version av den nuvarande modellens plattform och kommer endast att säljas i femdörrarsutförande. Fronten domineras av ett väl tilltaget emblem och strålkastare som sträcker sig långt bak. Bakdörrarnas handtag är gömda i dörrkarmen.

Bilen kan lastas full med teknik. Backkamera, nyckellöst låssystem och ett infotainmentsystem med internetanslutning och möjligheten att ladda ned olika applikationer är några av de prylar som erbjuds.

På motorpaletten återfinns två bensinare och en diesel. Kanske mest intressant är en ny trecylindrig bensinmotor (Energy TCe 90) på 0,9 liter som med turboladdning utvecklar 90 hk. 4,3 l/100 km och 99 g/km är siffrorna för bränsleförbrukning respektive CO2-utsläpp.

Den som föredrar diesel kan välja en 1,5-litersmtor (Energy dCi 90) med samma effekt och med den under huven stannar förbrukningen på 3,2 l/100 km med ett CO2-utsläpp på 83 g/km.

Nya Renault Clio premiärvisas på bilsalongen i Paris i september och leveranserna påbörjas i början av nästa år. Än så länge är inga priser officiella.

Diskutera: Vad tycker du om nya Renault Clio?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-03 17:13
Roy J

Roligare än det mesta.
Taskig sikt snett bakåt.
Sen kan man ju undra om den håller vad utseendet lovar. Och om den håller över huvud taget.
(Rostskyddet lär väl som vanligt dock vara bra.)

#2 • Uppdaterat: 2012-07-03 17:57
JorgenE

Förbrukningssiffrorna är garanterat en teoretisk förbrukning i ett labb någonstans. Luftsiffror i sedvanlig ordning.
De skulle lika gärna kunna skriva 0,01l/milen, ingen skulle tro det ändå.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-03 22:25
Mistro

Det blir nog bra som vanligt men jag vet inte vad jag tycker om bakdörrarna,..eller rättare sagt hur man har valt att placera dörrhandtagen.
Gillade inte 208:an på bild men tycker att den är snygg i verkligheten,..denna nya Clio slår säkert "Peggan" på fingrarna i det mesta ...skulle jag tro.

#4 • Uppdaterat: 2012-07-03 22:32
Simon no1

Snygg frånsett två missar, emblemet verkar ju minst sagt varit taget från en lastbil, alldeles för klumpigt..... Hantaget på bakdörren placerat i bakrutan vilket innebär att de som åker bak måste ha väldigt begränsad sikt....!

#5 • Uppdaterat: 2012-07-04 06:18
Leif Larsson (ej verifierad)

Handtagen bak, samma stuk som på vissa modeller av bl a Civic och Giuliettan. Kul detalj tycker jag. Har inte förstått att Clio är så populär.

#6 • Uppdaterat: 2012-07-04 06:34
Paddan 21

Den kan säkert bli en riktig hit för Renault. I den storleken och med 90 hk, 0,43 lit/mil blir ekonomin svårslagen, om man jämför med en konkurent i motsvarande storlek och prestanda där förbrukningen ofta ligger på minst 0,63. På 10000 mil har man sparat 30000 kronor med dagens bensinpris. Dessutom är den läcker som en bakelse.

#7 • Uppdaterat: 2012-07-04 08:26
Meganmannen

Jag blir så trött. Ännu en ny bil med usel bakåtsikt och låga sidorutor.

#8 • Uppdaterat: 2012-07-04 12:47
hultarn

Kan bara instämma i vad tidigare sagts. Sikt bakåt, snett bakåt, och i från baksätet tycks vara helt oviktigt för dagens designer.
På "den gamla goda tiden" mättes alltid runtomsikten i biltesterna, men det verkar inte finnas längre nånstans.
Synd, för det är ju en viktig säkerhetsaspekt, och ju fler som protesterar, desto större är chansen att designers gör bättre bilar!

Det är läckert att "gömma" handtaget på alfa-vis däruppe, men knappast så bra för barnfamiljer. Fast de har väl ändå valt bort Clio för att ungarna inte kunde se ut från baksätet...

Sen tror jag att Renault härmed vunnit första pris i klassen "minsta rutan i C-stolpen", har aldrig sett något mindre!

#9 • Uppdaterat: 2012-07-04 13:32
Peugo

Fin bil! Sikten bakåt räcker nog till tror jag. Har speglarna varit placerade på PSA:s sätt förut? I mitt tycke på det ända rätta stället.

#a • Uppdaterat: 2012-07-04 19:59
Roy J

På 60-talet plockade man bort kromblänkande signalhornsringar och annat bjäfs till förmån för en lugnare synmiljö. Man körde till och med med mattsvarta motorhuvar för att undvika reflexer.
På senare år har man skapat en trend med aluniumliknande inläggningar lite här och där. I Fordar hittar man rejäla (repkänsliga) blaffor tänkta att "pigga upp" inredningen, som journalister även på Vi Bilägare brukar tycka. Det kan man faktiskt göra med färger och olika material.
Nu är skarpreflekterande högblank krom tillbaka i denna Renault.. Suck.

Det är synd, för jag gillar bilen i övrigt, trots den tämligen usla bakåtsikten med det lilla fåniga fönstret i c-stolpen. Ja, rent linjemässigt så bättrar det på utseendet, men som fönster betraktat är det ju inte mycket att ha.
För övrigt, med de tjocka inklädnader och svarta tejpkanter som alla fönster har nu för tiden, så är ju alltid fönstren mindre än vad de ser ut för utifrån.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.