Nästa artikel
Nya regler för biljakter
Nyheter

Nya regler för biljakter

Publicerad 31 augusti 2015
För att undvika missförstånd ändrar polisen sina rutiner vid biljakt.
Polismyndigheten ändrar regelverket för biljakter. Detta efter dödsolyckan vid Hjulstabron 2013.
I mars 2013 avled två 20-åringar i en biljakt längs riksväg 55 efter att vakthavande befäl beordrat om öppning av Hjulstabron. Nu rapporterar SVT Nyheter att polisens rutiner för biljakter ändras.

Bland annat tas begreppet ”efterföljande” bort, eftersom det gav för stort tolkningsutrymme. ”Efterföljande” innebar att polisen följde ett misstänkt fordon på avstånd. Istället ska termen ”Förföljande” – att patrullen aktivt jagar ett flyende fordon – alltid användas.

Dessutom ska användandet av spikmatta utökas.
– Vi vill underlätta för användandet av spikmatta. Det är ett effektivt verktyg och ger mindre risk för skador, säger Martin Lundin, kommisarie vid Polismyndighetens utvecklingsavdelning.
 
Diskutera: Vad tror du att ändringen kommer att innebära?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-31 10:00
Swemba

"I mars 2013 avled två 20-åringar i en biljakt längs riksväg 55 efter att vakthavande befäl beordrat om öppning av Hjulstabron. "

Fel! Två 20-åringar dog efter att de försökt köra ifrån polisen, kört som idioter genom stängda bommar och blinkande röda varningsljus och ner i vattnet.

#2 • Uppdaterat: 2015-08-31 10:06
saabnisse

Det är ju ett mycket märkligt beslut att döma tjänstgörande befäl för tjänstefel när han beslutade om broöppning så att den självförvållade olyckan hände.
Om bron måste ha öppnats för ett passerande fartyg hade ju olyckan ändå hänt.
Vem skulle man ha dömt då?

Att man ändrar benämning på polisföljandet tror jag inte har någon betydelse, däremot kanske användandet av spikmattor, men då krävs det ju att polisen är före det fordon man följer efter!
För inte kan det väl vara så att det finns två patruller som är i tjänst samtidigt?

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Lite förvånad att spikmattan ska få användas mer, trodde nog att polisens befogenheter skulle minskas efter Hjulsta-incidenten.

Får mig att tänka på en gammal historia som jag inte minns hela men slutklämmen var ungefär så här.

...då kom två svenska samariter fram till den halvt ihjälslagne mannen, de tittade förfärat på honom och utbrast.
-Vem har gjort detta med dig? Honom måste vi hjälpa...

#4 • Uppdaterat: 2015-08-31 12:51
Stefan Eriksson

Bra skrivet Swemba!
Helt rätt gjort av polisen, de kriminella 20 åringarna tankade utan att betala på en bensinmack. Att de sen till varje pris väljer att köra i från polisen ger ju polisen större anledning att försöka gripa dem-hade de ett lik i bakluckan eller hela bilen full med knark etc. etc.
Vad blir konsekvenserna om polisen inte får använda effektiva metoder för att gripa slöddret?

#5 • Uppdaterat: 2015-08-31 16:55
Onehp

Det är väl polisen som ger in för hetsen i media med en viss kvällstidning i spetsen som insisterar och lyckas med att beskriva dem som flyr från polisen som stackars offer som bli stressade när det blir påkomna av polisen och känner sig tvungen, av polisen elaka som de är, att fly.

Åt andra sidan är jag helt för Svenska polisens redan relativt snälla förhållningssätt när det gäller biljakter, för ofta ger det upphov till större fara än själva brottet. Då hellre att det finns bra dokumentationsmöjligheter och att bilens ägare inte kommer så lätt undan när de påstår att ha 'lånat' bilen till en obefintlig kompis när polisen senare kommer och knackar på. Man bör veta vem som kör ens bil och om man vägrar samarbete så bör man kunna dömas hårt för "skyddande av brottsling". För oftast är det klart ett brott eller grovt trafikförseelse har skett...

#6 • Uppdaterat: 2015-08-31 17:02
SUNE04

Svensk flathet, ska polisen lastas för att två stollar inte följer de regler som finns, taskigt men det kallas självsanering!

#7 • Uppdaterat: 2015-08-31 17:51
Focus

Det är lätt för de som bestämmer att snacka om spikmatta. Detta kan endast ske på en förut bestämd plats
som har ansetts lämplig. Vem säger att den jagade bilisten tar just den vägen och som sagts här innan, oftast finns det inte mer än en tillgänglig patrull. Det har i stort sett alltid varit så att man inte får använda mer våld än som krävs, detta kommer inte att ändras för att man använder annat vokabulär.

#8 • Uppdaterat: 2015-08-31 18:14
Tvärnit

Och så undras det över varför medborgaren är undfallande och ovetandes när brott sker/skett.

Därför att otack är statens lön! Tillvida man inte räcker fram en blomma och ger en kram så hamnar man lätt själv ute på hal is om man ger sig in i "saker".
Det är nämligen så mycket som den rättfärdige har att beakta och det i en stressad situation medan en dåre/gärningsman går på utan spärrar.

I USA har de gjort det rätt, hur man får stopp på en gärningsman ställs i regel inte inför hårklyverier utan fokus läggs på förövaren, från den stund att han/hon klev snett så tickar mätaren och överträdelserna de staplas på varandra.

#9 • Uppdaterat: 2015-08-31 19:29
glamoureus

Vad händer när polisen jagar för större brott, ska man då förfölja tills man dödar 15 mammor, 3 spädbarn, 3 gamlingar och 1 hund? Hur räknar vi i Sverige "förlusten" av oskyldiga offer? För det är väl ingen som tänker tanken att först rädda ett liv, om så till kostnaden av att inte kunna bötfälla eller lagföra en bensintjuv?

#a • Uppdaterat: 2015-08-31 19:32
glamoureus

Man blir mörkrädd när man läser folks kommentarer.

Då röstar jag på Milkylainens pansarskott, så fort polisen ser en misstänkt brottsling oavsett straffskala, spräng fordonet i luften. Sånt samhälle vill vi ha. Om pansarskottet råkar träffa annat fordon är det "olyckling bortfall" i gott syfte. KÖR PÅ

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.