Nästa artikel
Nya bilar säljer som smör
Nyheter

Nya bilar säljer som smör

Publicerad 3 mars 2015
Nybilsförsäljningen i februari blev den fjärde bästa månaden genom tiderna.
Försäljningen av nya bilar ökade med tio procent i februari. Extremt låga räntor tros vara en av anledningarna till resultatet. Är du själv i köptagen?

Februari blev en lönsam månad för många bilhandlare. Försäljningen ökade med tio procent och resultatet är det fjärde bästa genom tiderna för perioden. 

- Det finns flera orsaker till den starka inledningen på bilåret 2015. Bland förklaringarna kan nämnas ökade disponibla inkomster, de extremt låga räntorna och den allmänna konjunkturförbättringen, som nyligen bekräftades av en oväntat stark BNP-siffra för fjärde kvartalet. Börsen har gått upp med 16 procent hittills i år och bostadspriserna stiger, vilket stärker hushållens köplust ytterligare, säger Bertil Moldén på BIL Sweden.

Antalet sålda supermiljöbilar ökade med hela 48 procent, men biltypen stod endast för 1,2 procent av den totala försäljningen (285 stycken). 

- Jämfört med Norge har Sverige blygsamma stimulanser för laddbara bilar. För att inte tappa fart när det gäller att öka andelen laddbara bilar i Sverige är det väsentligt att politikerna håller fast vid och helst utökar de stimulanser som idag finns för supermiljöbilar. Det är viktigt att politikerna noga följer utvecklingen av antalet nyregistrerade supermiljöbilar och har en beredskap att snabbt tillföra ytterligare medel så att inte samma misstag som ifjol upprepas att pengarna till supermiljöbilspremien tar slut i förtid, avslutar Bertil Moldén.

Dieselbilar är fortsatt populära och stod för 60 procent av nybilsförsäljningen, vilket förvisso är något lägre i jämförelse med förra årets resultat på 61,5 procent. 

Diskutera: Hur mycket påverkar räntan ditt beslut att köpa ny bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-03 09:25
Pi

För att svara på frågan - inte ett dugg. Jag byter när det är dags och inte beroende på hur ränteläget är.

#2 • Uppdaterat: 2015-03-03 09:30
Tvärnit

Räntan har sin del i det hela men framförallt så erfar jag januari- februari som en gynnsam period för nybilsköp.

#3 • Uppdaterat: 2015-03-03 10:35
Pi

Efter att ha följt nybilsmarknaden avseende priser och tillbud tämligen länge så är nog min åsikt att man oftast hittar bättre priser på nya bilar under hösten vilket givetvis är beroende på "årsmodells-skiftena" och kanske även att privatköpare är försiktigare efter en dyrbar sommarsemester....
Förr var januari en bra månad för oss köpare men med nuvarande försäljningsnivåer så är det nog inte så längre - inte ens för utgående årsmodeller. Visst är dom ofta prisnedsatta men många av dessa gick att köpa för ännu lägre pris under hösten.

#4 • Uppdaterat: 2015-03-03 12:01
Havsfidran

Snart dras nog snaran åt för dieselbilarna. Kommit ett antal rapporter på senare tid även angående modernare dieselar som är negativa ur utsläpps synpunkt. Fortfarande så släpper även de allra nyaste euro 6 dieselarna ut mer Nox än motsvarande för bensinbilar. Ska man köpa diesel med någorlunda gott samvete, så ska det vara åtminstone en ny euro 6 godkänd variant.

#5 • Uppdaterat: 2015-03-03 12:09
Leif R

Låg ränta, visst! Men "billiga" pengar är farliga pengar, hur länge kan detta fortgå innan den stora ekonomiska kraschen kommer? Låter dystert, men en realitet som ligger och lurar!

#6 • Uppdaterat: 2015-03-03 13:17
Leif Kavander

En lite reflektion ang fotot till artikeln. Bilarna i hallen, en är köpt och en annan är såld. Någon som kan förklara skillnaden och varför använda två olika ord med liknande betydelse?

#7 • Uppdaterat: 2015-03-03 15:38
saabnisse

He-he Leif, det har jag själv funderat över, kan det vara så att den ena har firman köp in och den andra har man gjort sig av med?
Märkligt språkbruk ändå.

#8 • Uppdaterat: 2015-03-03 15:53
Erlandson

Jag tror att om en kund kommer direkt och säger att "den bilen ska jag ha", då är den köpt.
Om bilförsäljaren "såljer in en bil" på en kund, så är den såld.

#9 • Uppdaterat: 2015-03-03 17:40
Styggavargen

Havsfidran, är det inte bara bra? Det finns bra och snåla bensin bilar idag. Övergången till diesel innebar att SUV-ar kunde säljas i större utsträckning. Hur många köper en SUV som drar 1.2 liter/mil (bensin)? Idag kan man köra hyfsat stora kombibilar som går på bensin på runt 0.65-0.75 liter/mil. Jag gillar inte diesel och kör man max 2500 mil/år borde det inte ens vara ett alternativ. De som pendlar och taxi bilar och de som kör många mil borde diesel vara det självklara valet men många gick över ifrån bensin till diesel senaste bilbytet (ny bil).

#a • Uppdaterat: 2015-03-03 17:59
Back3vagen

Räntan påverkar inte mina bilköp. Jag köper bil när behovet uppstår. Dessutom alltid en begagnad och av en modell som varit i produktion några år.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.