Nästa artikel
Ny uppfinning kopplar ihop bil och släp automatiskt
Nyheter

Ny uppfinning kopplar ihop bil och släp automatiskt

Publicerad 21 november 2018 (uppdaterad 21 november 2018)
Semcon har uppfunnit ett system som utnyttjar bilens självkörande förmågor när det är dags att koppla på släp – utan att du behöver lämna förarsätet.
Semcon ville ha förslag på produkter som saknar kvinnors perspektiv. Efter att ha sållat bland 500 bidrag valde de till sist att lägga fokus på ett system som förenklar användandet av släp. En projektgrupp av enbart kvinnor tog sig an utmaningen och resultatet blev konceptet Automatic Trailer Connection (ATC). 

Systemet tar tillvara på teknik som finns i moderna bilar. När man har backat till släpet med ett avstånd på cirka 2 meter trycker föraren på en knapp på infotainmentsystemets display. Sedan kommunicerar bil och släp genom molnet, och genom att utbyta information från backkamera och positionering backar bilen automatiskt mot släpet.
Istället för dragkrok sitter ett uttag direkt i bilens stötfångare, där släpet monteras likt en stickkontakt. Sedan säkras släpet genom en låsmekanism. På displayen inne i bilen kan föraren se information om lastens vikt och balansering, status på bromsljus, med mera. Släpets stödhjul som hjälpt till att automatiskt ställa in höjden vid påkopplingen, fälls upp av sig självt och sedan är det bara att köra iväg.

– Det fina är att konceptet utgår från de smarta system som redan finns i bilar idag. Med tanke på alla miljarder som lagts på produktutveckling inom bilindustrin de senaste 80 åren är det konstigt att inget gjorts åt dragkroken, när så många tycker att det är en krånglig lösning. Ibland kan det behövas nya perspektiv, säger Sofie Askenbom, projektledare för Add Perspectives-teamet på Semcon.

I videoklippen nedan kan du se hur systemet fungerar, dessutom berättar Semcons projektgrupp mer om hur de arbetade för att ta fram det nya systemet för dragkrok och släp. 

Diskutera: Tycker du att Semcons uppfinning borde sättas i produktion?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.