Nästa artikel
Ny mätning: Hälften kör för fort utanför skolor
Nyheter

Ny mätning: Hälften kör för fort utanför skolor

Publicerad 15 augusti 2022
50 procent av bilförarna kör för fort på 30-sträckor utanför grundskolor, visar en ny mätning. Värst är taxichaufförerna.

Efter sommaren är det dags för skolstart och då brukar polisen fokusera på trafikinsatser med hastighetskontroller, särskilt på 30-sträckor nära skolor.

Men när organisationen M Sverige mätte hastigheten utanför 18 grundskolor på 16 orter tidigare under sommaren, körde hälften av bilförarna för fort. Bland lastbilsförarna var siffran över hälften, 54 procent.

– Det är olustigt att så många kör för fort utanför skolor. Man skulle kunna förvänta sig att förare tar extra stor hänsyn just till barn som är de mest oskyddade trafikanterna, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Bussförarna var minst dåliga med 31 procent och taxichaufförerna var värst – bland dem kör nästan sju av tio för fort. Högsta uppmätta hastighet var 81 km/tim. Resultatet liknar det som uppmätts flera gånger tidigare i liknande mätningar.

– Risken att en fotgängare eller cyklist upptäcks för sent, liksom risken att denne skadas är låg när föraren håller 30 km/tim. Men vid hastigheter över 40 km/tim ökar risken för död eller allvarliga skador markant, säger Tony Gunnarsson.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (27)

  • 17 augusti 2022 Provade firmabilen idag,…
  • 17 augusti 2022 Axa skrev: Det är ju inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.