Nästa artikel
Ny lampa sätter färg på trafiken
Nyheter

Ny lampa sätter färg på trafiken

Publicerad 25 mars 2014 (uppdaterad 26 mars 2014)
Blått, gult, grönt eller lila – i de färgerna kan Philips nya strålkastarlampa lysa. Men ljuset på vägen är alltjämt vitt.

Philips ColorVision beskrivs som den första strålkastarlampan i färg som blivit godkänd för trafik. Den finns som H4- och H7-lampa och fyra färger finns att välja mellan.

En speciell beläggning på lampan gör att färgen syns i strålkastaren, men precis som med andra lampor är ljuset som riktas mot vägen vitt.

Med lampan kommer ett certifikat som visar att den är godkänd. Det kan behövas.

”Vi rekommenderar att du alltid har det med dig i ditt fordon. Om du skulle få en förfrågan från någon myndighetsperson kan du bevisa att ColorVision-lamporna är godkända för användning i trafik”, skriver Philips på sin hemsida.

Diskutera: Snyggt eller fult med färgade lampor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-25 16:28
Leif Kavander

Fult. Jag tror det blir förvirrande för bilisterna med en mängd olikfärgande sken.
Till vilken nytta är det igentligen.
Kan upplysa dysterkvistarna att jag är ingen bakåtsträvare, utan jag tror att säkerheten i trafiken blir sämre.

#2 • Uppdaterat: 2014-03-25 17:26
hultarn

Så chickt!

Tänk så lyckliga de fåfänga ska bli!

LOL

#3 • Uppdaterat: 2014-03-25 17:41
S.Sörensen

@ Leif.L helt rätt, Det ska vara vitt fram och rött bak samt Färgerna för sidomarkering&blinkers allt annat bara förvillar.
Säkert någon dum eu regel,hoppas bara att man kan ha nationella krav så skiten inte kommer här.

#4 • Uppdaterat: 2014-03-25 20:58
Raphael

Om ljuset är vitt från lampan, och det bara syns lite färg inuti själva strålkastarhuset, ja då anser jag att det inte påverkar trafiksäkerheten mer än det gör att det finns bilar med olika färger som åker omkring. Vilken nytta gör bilar med olika färger egentligen, borde ju vara rätt förvirrande. Nog borde det vara högre trafiksäkerhet om alla bilar hade en och samma färg? Skulle ju förvirra bilisterna mindre. :)

#5 • Uppdaterat: 2014-03-25 21:36
Roger Skagerström

Leif och S Sörensen - läste ni ens artikeln?

Låter som en trevlig uppfinning. Sett folk som kört med färgade postionsljus innan och det är rätt snyggt med, även om det är lite olagligt :P Snyggt när det är just bara ett litet sken i nån matchande färg. Iallafall om bilen är lite stylad i övrigt. Är själv svag för det där cyanblåa skenet man kan se i reklamen för bilar med xenonljus, som sen aldrig återfinns IRL :P

Synd att man har xenon just dock... Kanske funkar i dimljusen :P

#6 • Uppdaterat: 2014-03-25 22:48
Rikard

Ja, snart borde nån ställa sig upp i vårt land och få stopp på lekstugan i trafiken, att vi behöver synas upptäckte man på 70 talet, men det verkar man glömt igen.

Jag åkte Åre-Sundsvall förra måndagen, snön vräkte ner hela vägen, och jag kom ikapp en hel del fordon som knappt hade styrfart av olika anledningar, traktorer, ryska långtradare el folk som helt enket inte borde gett sig ut i det väglaget. Men köra om var inte helt enkelt, jag mötte ständigt bilar utan ljus frammåt, eller rättare sagt bilar med LED slingor isf vanligt ljus, men dom var igensnöade.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-26 11:57
Hackenbush

Om själva ljuset är vitt så kan det kvitta vilken färg det är på lampan men man börjar ju undra vad det är som gör att bilfabrikanterna just nu verkar lägga all energi på framlyktorna, den ena ser konstigare ut än den andra och alla dessa discoljus ser oerhört fjantigt ut.
Nu med färgade lampor dröjer det väl inte länge förrän dessa discoljus-Led-lampor kommer med olika färger så att bilen ser ut som en julgran i fronten med alla färgade lampor.

#8 • Uppdaterat: 2014-03-26 18:25
Focus

Vilket dj-a larv. Att godkänna sådant istället för att ändra reglerna för när bakljus skall vara tänt visar ju bara att det inte står rätt till hos "tänkarna" i EU. Att en sådan produkt har tagits fram av ett sådant företag som Phillips gör att man tror att det inte står helt rätt till där heller

#9 • Uppdaterat: 2014-03-26 18:43
Roy J

Att Philips tagit fram lampor som kan skifta färg på olika sätt är helt OK i många sammanhang, liksom deras Ambilight-teknik för sina tv-apparater, men här undrar jag hur de tänkt. Känns ju inte precis nödvändigt.
Nog för att jag kan hålla med Raphael till viss mån, men man måste ju inte vara originell in absurdum bara för att man kan. Men kan detta användas på något smakfullt eller åtminstone roligt sätt, så för all del. Har bara svårt att se varken det ena eller andra.

#a • Uppdaterat: 2014-03-26 18:53
Leif Kavander

Kan vara som så att den "omogna" delen av bilförarna gillar det, de som ochså gillar att ha ett extra avgasrör, som inte har någon funktion, för att det ser häftigt ut.
Focus, det där att det är Philips som har tagit fram det, säger allt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.