Nästa artikel
Ny kampanj ska stoppa rattsurfandet
Nyheter

Ny kampanj ska stoppa rattsurfandet

Publicerad 2 december 2016
Över hälften av de mellan 18-30 år som har körkort sms:ar samtidigt som de kör.
För tredje gången uppmanar Transportstyrelsen folk att sluta fippla med mobilerna när de kör bil.
Den här gången riktar sig kampanjen speciellt till yngre förare mellan 18-30 år, en grupp som man har kommit fram till rattsurfar allra mest. Enligt Transportstyrelsen sms:ar 56 procent av de med körkort i den åldern när de kör bil.

Trots att många är medvetna om farorna som förknippas med bilkörning och att greja med mobilen samtidigt. Den som kör i 40 km/h och tittar bort från vägen i två sekunder hinner rulla cirka 22 meter. Enligt en lag som infördes 2013 är det förbjudet för en förare att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör denne ouppmärksam och farlig i trafiken.
 
Diskutera: Vad tycker du om kampanjen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-12-02 10:18
Hackenbush

Undrar om transportstyrelsen tror på jultomten också.

#2 • Uppdaterat: 2016-12-02 10:52
Volvo ägare

Förbjud rattsurfande och telefonering under bilkörning !!!!!!!!!!

#3 • Uppdaterat: 2016-12-02 11:15
Mattse

Ojoj, en som bränner sig, får en kalldusch och en som lägger handen på motorhuven. Gud vilken skräckpropaganda... Visa istället de riktiga konsekvenserna av rattsurfande. Visa resultatet av en barnfamilj som kommer över på fel sida av vägen för att mamma/pappa pillar på telefonen och som sedan frontalkrockar med en lastbil. Fast inte ens bilder på svårt sargade och lemlästade småbarn skulle få den mest hängivna rattsurfare att lägga ifrån sig mobilen. Mobilen har blivit som knark och som vissa bokstavligen går över lik för att kunna använda.

#4 • Uppdaterat: 2016-12-02 11:44
L. Mäkinen

Jag har lite svårt att se att telefonpratande skulle vara värre än att justera temperaturen i kupén. För att inte tala om att ha barn med tappad napp i bilen.
Att uppdatera Facebookstatus kanske är en annan sak...

#5 • Uppdaterat: 2016-12-02 11:50
Hackenbush

Tror ingen menar att det handlar om pratandet utan det handlar om vad man gör innan man pratar.
Man tittar på telefonskärmen startar upp sina kontakter eller slår in ett telefonnummer, trycker på "ring" innan man tittar upp på vägen igen. Det låter kanske inte som så mycket men man hinner många meter väg innan man har ögonen på vägen igen. Ännu värre är de som måste kolla hur många gilla man fått på sina inlägg på Facebook varannan minut under körning.

#6 • Uppdaterat: 2016-12-02 13:05
107Carlsson

När jag för ett antal år sen läste att det fanns folk som SMS-ade när de körde bil trodde jag inte att någon kunde vara så dum och att det bara kunde röra sig om nån enstaka idiot men ser man sig om i trafiken så är de ju inte precis enstaka. Tyvärr vet man ju att den sista idioten inte är född ännu så fler och fler lär det bli. Inte kommer dom att minska i antal p.g.a. en sån fånig kampanj heller. Fullständigt meningslös. Håller med Mattse

#7 • Uppdaterat: 2016-12-02 13:31
L. Mäkinen

I Storbritannien fick en kvinna böter för att ha skalat en banan bakom ratten när bilen stod still i en kö. Jag tycker inte det känns rimligt.
http://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/636736/Woman-fined-145-peeling-banana-drive-Good-Morning-Britain-Elsa-Harris

#8 • Uppdaterat: 2016-12-02 13:55
Draxon

Att ha en mobiltelefon kopplad med bluetooth och svara med en knapp på ratten torde dock inte vara speciellt riskabelt.

#9 • Uppdaterat: 2016-12-02 14:23
pinjong

Håller med Mattse om nu skräckpropaganda väljs som modell. Fast allra mest tror jag på obligatoriska system som håller bilen på rätt sida av vägen i kombination med autobroms.

#a • Uppdaterat: 2016-12-02 18:05
keoh

Knepig undersökning. Fick svaret att jag var surfare trots att jag aldrig kollar telefonen under färd. Att Siri läser upp SMS och skickar svar kan ju aldrig vara farligt. Dessutom fanns inte det alternativet med i undersökningen. FÖRÅLDRAT!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.