Nästa artikel
NTF i konkurs – beskrivs som ”genomkorrupt”
Nyheter

NTF i konkurs – beskrivs som ”genomkorrupt”

Publicerad 19 april 2022 (uppdaterad 19 april 2022)
En förening som ska arbeta för ökad trafiksäkerhet ska försättas i konkurs. Två visselblåsare slår larm om redovisningsfel för miljonbelopp.

Föreningen NTF som ska arbeta för säkrare trafik begärs i konkurs, skriver Dagens Nyheter. NTF:s styrelseordförande avgick hastigt tidigare i april och beskrev då hur verksamheten ”blivit något helt annat än det som beskrivits för mig”.

Två så kallade visselblåsare har slagit larm om verksamheten till Trafikverket, som till stor del finansierar NTF:s verksamhet via stöd. Enligt uppgiftslämnarna har miljontals kronor redovisats fel. Bland annat ska ett privat företag ha anlitats utan upphandling.

– Jag har aldrig varit med om något liknande som hur pengar hanteras inom NTF. Det är djupt oprofessionellt och genomkorrupt, säger Malte Burwick, en av visselblåsarna och chef för NTF Öst, till DN.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) grundades 1934 och har stått bakom flera kända kampanjer om trafiksäkerhet. Trafikverket har stoppat alla utbetalningar till föreningen och personalen har varslats om uppsägning.

Enligt NTF:s generalsekreterare Marie Nordén har föreningen varit ansvarsfull med skattebetalarnas pengar.

– Men vi har brustit i tidsrapportering, säger hon till DN.

Marie Nordén säger till Vi Bilägare att någon formell konkursansökan ännu inte skickats in, men att styrelsen tagit beslut om att göra det under veckan. Enligt henne har NTF inte vilselett någon kring stödet från Trafikverket, men när stödet nu dras in finns inga möjligheter att driva verksamheten vidare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 3 januari 2023 Ehm, NTF är knappast en…
  • 3 januari 2023 NTF, som funnits i 88 år, är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.