Nästa artikel
Norge vill införa register för krockskadade bilar
Nyheter

Norge vill införa register för krockskadade bilar

Publicerad 30 november 2022 (uppdaterad 30 november 2022)
Statens vegvesen, den norska motsvarigheten till svenska Transportsstyrelsen, vill införa ett register för krockskadade fordon.

Syftet med ett register som lagrar information om en bil varit krockskadad är att höja trafiksäkerheten på norska vägar, då köpare av begagnade bilar får bättre möjlighet att kontrollera bilens bakgrund innan köpet blir av.

Enligt den norska myndighetens förslag är tanken att all relevant skadeinformation som berör ett fordon ska vara samlat i en central registerbank, som alla kan ta del av.

Myndigheten föreslår att följande saker per automatik bör registeras i en sådan informationsbank:

  • Om fordonet någon gång varit inlöst.
  • Om fordonet någon gång varit föremål för försäkringsåtgärder över ett visst belopp.
  • den totala summan för åtgärd av tidigare skador, datum och tillfälle för när fordonet varit åtgärdat och namn på den verkstad som står för åtgärd eller reparation av fordonet.

Som argument för att ett sådant register nämner den norska myndigheten att antalet konflikter som uppstår vid köp av en begagnad bil skulle minska. Registret skulle också fungera som bevismaterial i olika tvistemål och i förlängningen skulle det kanske också spara på samhällets resurser vid en konflikt. Införandet av den här typen av register bör enligt Statens vegvesen ha hög prioritet.

Beskedet välkomnas av den norska branschorganisationen NAF, vars presschef Ingen Handagard säger i ett uttalande till den norska tidningen Motor:

– Vi är glada att Statens vegvesen ger regeringen en klar uppmaning att införa systemet med ett centralt skaderegister. Nu förväntar vi oss att regeringen snabbt tar detta vidare och följer myndighetens rekommendation.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.