Nästa artikel
Nokian erkänner fusk
Nyheter

Nokian erkänner fusk

Publicerad 26 februari 2016 (uppdaterad 26 februari 2016)
Nokians marknadschef Altijussi Tähtinen medger i en intervju med Vi Bilägare att Nokian har fuskat med testdäck.

Preparering av testdäck, hävdar Tähtinen skedde för ett antal år sedan och pågick främst under förra årtiondet. Samtidigt påpekar Nokians marknadschef att fusket varit utbrett och förkommit också hos konkurrenter. Nokian testar i sitt testcenter omkring 20 000 däck per år och man hittar då och då konkurrentdäck som inte presterar som de gör i de tester tidningarna redovisat.

Enligt Altijussi Tähtninen är det dock bara små förändringar däcktillverkarna kan göra.

– Det rör sig inte om mer än maximalt 1 procent. Ingen vill ju bli upptäckt så det går inte att helt göra om ett däck. Det man vinner i ena änden förlorar man i den andra.

Kan du garantera att de testdäck som Vi Bilägare senast testade såväl när det gäller sommar- som vinterdäck inte är manipulerade?

– Ja! Era däck har samma specifikationer som de kunderna köper hos sina handlare.

Hur ska vi undvika det här fusket i framtiden?

– Alla som testar ska köpa sina däck på marknaden. Även om vi slutat med det här och numera har en tydlig och ärlig policy så finns alltid andra som fuskar. Så vi föredrar att alla tidningar själva köper sina däck i fortsättningen.

EU:s däckmärkning kan göra det svårare att fuska, eftersom betyget där kan kontrolleras mot de tester som görs. Altijussi Tähtinen påpekar också att däck ständigt ändras under produktion. Det kan göras små justeringar varannan månad. Så man bör vara medveten om att ett däck som tillverkats i början av säsongen inte nödvändigtvis är exakt det samma ett halvår senare. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-02-26 18:37
Peter E

De däck som originalmonteras på en bil som ny, hur är dessa i förhållande till *eftermarknadsdäck*?

#2 • Uppdaterat: 2016-02-26 20:11
Leif Kavander

Inte bra med fusk. Hur gör de andra däcktillverkarna? är det någon som inte fuskar?

#3 • Uppdaterat: 2016-02-27 07:07
Peugo

Leif, Nokian har fuskat så fy skäms för dom! Inte gör det saken bättre om även andra skulle ha fuskat heller?!?!
PS. Somliga tänkte på samma sätt i sammanhang med VW fuskandet, något som jag inte kan förstå att någon kan tänka så. Den som fuskar bör betala för det, oavsett ifall även andra har fuskat (även dom bör då betala), eller hur?

#4 • Uppdaterat: 2016-02-27 08:01
Leif Kavander

Instämmer i vad du skriver, Peugo. Mitt inlägg var lite mer en undran hur pass förekommande fusket är. Klart att Nokian skall skämmas, och det rejält.

#5 • Uppdaterat: 2016-02-27 11:18
VW Polo 2012

Snart är mina VW golfar kompletta. Nu har jag 1400 cc motorn, DSG växellådan, och nu har jag "fått" åtta stycken vinterdäck av märket Nokian också. Vad kommer här näst? Men allt lirar så jag är inte så bekymrad, mina motorer är dom med kamrem och DSG lådorna hoppas jag håller. Och däcken har som jag ser det fungerar tillfredsställande , som jag trodde BÄST I TEST, men visst känns sommardäcken stabilare om än ljudligare.

#6 • Uppdaterat: 2016-02-27 11:39
L West

Läste nånstans att Continental kommit fast för liknande fusk för några år sen så inget nytt under solen.

#7 • Uppdaterat: 2016-02-28 13:17
Peugo

Continental blev inte fast (år 2005) men det luktade skumt den gången också.

#8 • Uppdaterat: 2016-03-05 14:08
joja

Enl Collin så är Michelin ett bolag som inte brukar fuska med de däck de ställer till förfogande. Annars är det rätt vanligt att bolag gör det. Känt sedan många år tillbaka av däckstestare. Nokia erkände fusk redan 2012 och har sedan dess fortsatt fuska.
Däckstestare som tar däck från bolagen direkt kan man alltså inte lita på! Enda slutsats man kan dra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.