Nästa artikel
Mobilbruk i bil ska utredas
Nyheter

Mobilbruk i bil ska utredas

Publicerad 6 december 2016
Vilka appar använder vi på mobilen i bilen? Det ska VTI ta reda på.
Transportstyrelsen vill veta hur vi använder mobiltelefonen i trafiken.
Mobilen kan bli en distraherande fara bakom ratten. Nu ska VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, på uppdrag av Transportstyrelsen genomföra en studie om hur människor verkligen använder mobiltelefonen i trafiksammanhang.

− Trots att det pratas mycket om mobilanvändning under körning vet vi i dag förvånansvärt lite om hur frekvent det egentligen är. Nu ska vi genomföra en studie för att få objektiva mätningar på detta, säger Katja Kircher, forskningsledare på VTI.

Nu söker VTI 500 deltagare med körkort och Android-telefon som kan delta i studien. Medverkan sker anonymt. Läs mer här.
 
Diskutera: Vad tror du att utredningen kommer att visa?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-12-06 13:59
Mattse

De som använder mobil bakom ratten vill självklart inte binda ris åt sin egen rygg. Så deltagarna i studien kommer med all säkerhet att försköna sanningen för att inte medverka till ett mobilförbud.

#2 • Uppdaterat: 2016-12-06 15:37
pinjong

Det behövs väl ingen utredning. Räkna bara antalet tillfällen där fordon "oförklarligt" kommit över i mötande körbana eller skurit ut i terrängen trots att förarna varit friska och nyktra.

#3 • Uppdaterat: 2016-12-06 15:54
Torvald Tranetoft

Endast för androidmobiler? Anses iPhone-ägare vara mera skötsamma i trafiken? Glädjande för oss, i så fall!

#4 • Uppdaterat: 2016-12-06 16:14
jannegura

Otroligt att det inte ses som självklart att det finns en påtaglig effekt av mobilanvändning bakom ratten. Ta bara händelsen "köra in i mitträcke". Det är en tämligen ny farsot som drabbat landet och tilltagit i takt med den informationstekniska "utvecklingen". För min personliga del har jag aldrig ens varit i närheten av att köra in i ett dylikt men så ligger också nallen lugnt i sitt ide i innerfickan.

#5 • Uppdaterat: 2016-12-06 16:54
LennartJ

Eller hon, för det var en hon, som körde ned grannens soptunnor, grindstolpar och staket. Samt kvaddade Hemtjänstens bil. Berättade att hon hade fipplat med mobilen. Om det var en Android eller iPhone, saknar säkert betydelse. Förbjud allt handhavande som inte rör bilkörning vid framförande av fordon. Vad är problemet?

#6 • Uppdaterat: 2016-12-06 18:18
Hundter

Underligt att allt måste utredas hos våra myndigheter. Och helst av konsulter för miljoner av våra skattepengar!! I andra länder är det en självklarhet att inte använda mobilen vid bilkörning!
Finns det ingen chef kvar längre som kan sätta ner foten och bestämma?
Ynkryggar !;-((

#7 • Uppdaterat: 2016-12-06 18:41
Focus

Vadå utredning? Är inte folk från dessa myndigheter ute i trafiken någon gång. Alla kan väl inte sakna körkort som högsta hönset. Är man inte blind är det inga svårigheter att se hur det fungerar/eller inte runt omkring en.

#8 • Uppdaterat: 2016-12-06 21:23
keoh

Med dagens hastighetsgränser kan ju detta inte vara ett problem.

#9 • Uppdaterat: 2016-12-07 10:42
Hackenbush

Om det blev lag på detta så är det ju faktiskt något som polisen verkligen skulle kunna klara av att utreda till skillnad från allt annat som de inte klarar att utreda.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.