Nästa artikel
Minskning av dödade i trafiken
Nyheter

Minskning av dödade i trafiken

Publicerad 3 juli 2012 (uppdaterad 4 juli 2012)
Under årets första sex månader dödades 127 personer i trafiken jämfört med fjolårets 151, det visar ny statistik från Trafikverket.

Den långsiktiga trenden har visat att antalet dödade i den svenska vägtrafiken har minskat, men i fjol bröts den utvecklingen. Fler personer miste livet än året innan.

Preliminära uppgifter för första halvåret 2012 visar dock att uppgången kan ha varit tillfällig. 127 personer dödades i trafiken under perioden, en minskning med 16 procent jämfört med de första sex månaderna i fjol då 151 personer omkom.

Trafikverket förklarar minskningen med det dåliga försommarvädret som bidragit till färre motorcyklar på vägarna och därmed färre dödsolyckor med motorcyklister. Under första halvåret omkom 11 mc-åkare jämfört med fjolårets 22.

Antalet döda under perioden januari-juni i år når däremot inte ned till den rekordlåga nivån som noterades 2010. Då omkom 115 personer under första halvåret, till stor del på grund av sänkta hastigheter som en följd av det stränga vintervädret.

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-03 13:13
hultarn

" till stor del på grund av sänkta hastigheter som en följd av det stränga vintervädret."

Det är sant, vinterväglag ger lägre hastigheter, och därmed mindre skador.

Men, varför saltar man då så hysteriskt????

#2 • Uppdaterat: 2012-07-03 13:23
Foxhunter

Jag har ett förslag...
Jag är så gammal, så att jag kommer ihåg högertrafikomläggningen. Då var det massor med trafikinformation på TV. Alla var intresserade och kände sig delaktiga i processen. Vi gick omkring och sjöng "Håll till höger Svensson" och vi klistade en massa käcka lappar med H lite överallt, i och utanför bilen.Vad hände? Alla trodde det skulle bli ett blodbad men det blev tvärt om. Mycket säkrare och alla var intresserade och lärde sig.
OK! Vad ska vi då göra. Jo, gör en stor omläggning nu igen som kräver massor av information! Vi kan ju inte gå tillbaka till vänstertrafik. Men vi skulle kunna inför nya regler typ USA som att få svänga höger mot rödsljus på säkert sätt, få köra om till höger på motorväg och en massa andra käcka regler, som kräver att alla faktiskt måste lära sig igen. Då kommer frågan om frafiksäkerhet upp på agendan igen och vi närmar oss den så eftersträvansvärda noll- visionen.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-03 13:27
1storstark

"hultarn"! Jag har alltid haft samma fundering som du. Däremot verkar våra sk. väghållare inte ha tillräckligt med IQ för att räkna ut samma sak.

#4 • Uppdaterat: 2012-07-03 14:25
HakFri

Det där med MC... och det där med nollvision. Det går helt enkelt inte ihop. MC-åkarna åker omkring (ja, jag vet, inte alla men många nog för att de ska stå för 10 % av de trafikdöda trots ett trafikarbete på promillenivå, högst) som ett frälse i full fart och med ett fruktansvärt oljud. Skiter i fartkameror, skiter i filkörning, skiter i fartgränser, skiter i att de stör tiotusen personer en sommarkväll. Och polisen verkar oxå, ja ni förstår.
Hitta på något, snälla Transportstyrelse eller snälla politiker eller vem det nu är! Kräv skylt fram, kontrollera ljuddämpningen, gör vad som helst men GÖR NÅT.
När jag ändå är igång: nollvision och femtonåringar på moped ute i vanliga trafiken. Så dumt, så dömt att misslyckas.

#5 • Uppdaterat: 2012-07-03 16:00
hultarn

HakFri: det var många fördomar på en gång.
Faktum kvarstår: det är bilisternas fel i de flesta krockar bil-MC, och så länge inte folk orkar öppna ögonen kommer det alltid att smälla.

Å andra sidan är det ju som motorcyklist smart att förvänta sig just detta och köra därefter. Det är ju som bekant alltid motorcyklister, cyklister och fotgängare som förlorar...

Ett antal motorcyklister har omkommit på grund av de farliga mitträckena, och inte förrän nu har myndigheterna insett det.

#6 • Uppdaterat: 2012-07-03 19:38
Audi A5 SB

Förbjuda MC? Självklart, det är svårt att finna något mer tokigt trafikslag på vägarna. Ja, möjligen de så kallade "4-hjulingarna" (inte bilar) som framförs i allmän trafik och i terräng. Men jag tycker nog att rökning (och lite annat) borde förbjudas innan dessa tokigheter.

F.ö. finns det äntligen någon som förstått det där med vajerräcken och annat skit (apropå en annan debatt här på ViB). Kolla här: http://www.teknikensvarld.se/2012/07/02/32727/motorcykelvanliga-vagracken-testas-i-sverige/

Märkligt att det ska vara så svårt att fatta att ett vajerräcke och andra räcken inte är bra för en MC-förare.

#7 • Uppdaterat: 2012-07-03 19:58
Audi A5 SB

Jes_ ; jag har 3 motorcyklar. Att vara utan dessa finns inte. Men farligt är det.

Edit; alla är japanska! Toyota, nej;-)

#8 • Uppdaterat: 2012-07-03 20:13
Audi A5 SB

Det är det enda som är riktigt rättvist; vi ska alla dö. Frågan är bara när, var och hur. Kanske i ett härligt nedlägg i en kurva;-)

Edit: Ducati är uppköpt av Audi, så det är nog OK med en sån hoj;-)

#9 • Uppdaterat: 2012-07-03 20:48
KaptenOberkommando

Jes, jag tackar för upplysningen att man faktiskt kan dö ... =)

hultarn skriver: "Faktum kvarstår: det är bilisternas fel i de flesta krockar bil-MC, och så länge inte folk orkar öppna ögonen kommer det alltid att smälla." Jo visst, men hur kör alltför många MC-förare? I hastigheter som helt överraskar väldigt många bilister och som innebär att bilisterna många gånger vare sig hinner agera eller ens ges möjligheten att agera rätt. Jag har själv varit nära att mangla en motorcyklist som kom "från ingenstans". Men felet hade garanterat blivit mitt.

#a • Uppdaterat: 2012-07-03 20:48
Audi A5 SB

Kapten, du kan även dö i en bil. Många gör det. Alltför många.

Många dör även när man druckit "bubbelvatten" när man tittat ut över sin ägor;-)

Eller efter för många cigarrer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.