Nästa artikel
Meriterad mästare
Motorsport

Meriterad mästare

Publicerad 17 oktober 2016 (uppdaterad 17 oktober 2016)
Mattias Ekström gjorde det, säkrade sin första VM-titel i rallycross och blev den förste svensk att bli världsmästare i bilsport på 30 år.
Mattias Ekström är en vinnarskalle av sällan skådat slag. Få inom bilsportvärlden, om ens någon, kan uppvisa en sådan bred meritlista som Avestasonen. I stort sett allt som Ekström prövat på i bilsportväg har resulterat i titlar eller prestigeladdade klassegrar.
 
Det började med STCC-titeln 1999, sedan har det under 17 säsonger fortsatt med tyska standardvagnsmästerskapet DTM där Ekström år efter år varit en av de allra största stjärnorna. Däremellan har han hunnit med gästspel i rally-VM, amerikanska Nascar och Race of Champions. I det sistnämnda eventet, där alla tävlar med samma bilmaterial, har han triumferat tre gånger, två gånger besegrade han sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher i finalen och en gång niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb. 
 
2014 började han bygga upp sitt eget rallycrossteam och nu står han redan som världsmästare. Senast Sverige hade en bilsportvärldsmästare bland seniorer var 1986 när Kenneth Eriksson vann grupp A-klassen i rally-VM. Dessförinnan blev Stig Blomqvist världsmästare 1984 och Björn Waldegård 1979. I rallycross har Sverige historiskt sett en uppsjö av titlar, med ”bara” i EM – och där är Kenneth Hansen överlägsen med 14 EM-guld.
 
Mattias Ekström fick under helgen hjälp på vägen att säkra VM-titeln i förtid tack vare unge Kevin Eriksson. I finalen i tyska Estering svarade Kevin för en av de mäktigaste starter som rallycrosspubliken någonsin skådat. Från ett ytterspår med brett uppställ lyckades han klämma sig förbi Petter Solberg i första kurvan. Kevin kunde hålla norrmannen bakom sig under de sex varven och det räckte precis för att Mattias Ekström – själv femma – skulle få ett ointagligt försprång på 30 poäng.
 
En deltävling  återstår, i Argentina, i slutet av november, och för Ekströms del handlar det nu om att också försöka säkra slutsegern i teammästerskapet tillsammans med finske Toomas ”Topi” Heikkinen.  I Individuella VM fightas Petter Solberg, nu åter tvåa, Johan Kristoffersson och Andreas Bakkerud om återstående VM-medaljer.  
 
En säkrad VM-titel, och en fjärde sådan på raken, fixade också Sébastien Ogier i rally-VM i Spanien. Därmed har Ogier kommit upp på samma nivå som Juha Kankkunen och Tommi Mäkinen, alla med fyra VM-guld. Men fortfarande är det en bit kvar till Sébastien Loebs svit på nio raka VM-titlar.

Diskutera: Såg du någon motorsport i helgen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-10-17 18:33
lasse_jo

Grattis Mattias.

#2 • Uppdaterat: 2016-10-17 20:16
Koogan

GRYMT FETT! :D

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.