Nästa artikel
Mercedes körde 10 mil utan förare
Nyheter

Mercedes körde 10 mil utan förare

Publicerad 17 september 2013 (uppdaterad 18 september 2013)
Självkörande bilar är inte riktigt här än, men tekniken börjar närma sig. Nu har Mercedes klarat 10 mil i olika trafikslag.

Sträckan på drygt 100 kilometer mellan tyska Mannheim och Pforzheim har historisk betydelse för Mercedes. Det var den sträckan som Bertha Benz körde när hon satte rekord i långfärd med bil för 125 år sedan, allt för att demonstrera kapaciteten i maken Carl Benz bilar.

Nu har Mercedes återigen tagit sig hela sträckan för att demonstrera ny teknik. Den här gången handlar det om självkörande bilar. Forskningsbilen S 500 Intelligent Drive tog sig fram alla 100 kilometer för egen maskin, inte bara på motorväg och landsväg utan även i utmanande stadstrafik.

Det innebär att bilen var tvungen att kunna hantera allt från trafikljus och rondeller till fotgängare, cyklister och medtrafikanter. Allt med teknik som enligt Mercedes varken är särskilt dyr eller ligger särskilt långt från den teknik som finns i dagens serieproducerade bilar.

Sensorer och kameror
Det som krävs är sensorer runt om bilen och kameror som vidare kan analysera bilens omgivning. Till exempel används en kamera bara för att läsa trafikljus. Dessutom är bilen kopplad till GPS-satelliter. När väl utrustningen är på plats måste man också ”lära” bilen hur den ska agera i olika situationer.

Syftet är inte att ta ifrån föraren ansvaret, utan att avlasta denne. Föraren kan själv ta kontroll över bilen när som helst under färden.

Enligt Mercedes är det fortfarande en bit kvar till de självgående bilarna är redo för serieproduktion. I stället ska tekniken introduceras lite i taget. Många automatiska system håller redan på att bli standard inom bilindustrin, till exempel automatiska bromssystem.

Diskutera: När tror du att vi får se självkörande bilar på gatan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-17 15:59
Roy J

Systemen verkar redan ha nått den fas varifrån utvecklingen bara accelererar, så kanske redan om tio år. Låt säga 2025.

#2 • Uppdaterat: 2013-09-17 20:18
Hackenbush

Den dagen jag inte vill köra själv beställer jag taxi.

#3 • Uppdaterat: 2013-09-17 21:09
Thommys

Allt som höjer säkerheten är välkommet. Man ska inte behöva riskera livet på vägarna över huvudtaget. Frågan är när den dagen kommer när vi inte längre behöver sätta på oss ett säkerhetsbälte för att åka säkert.

#4 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tycka vad man vill om sådana här system, men de har kommit för att stanna.
Eftersom det är föraren som är den svaga länken när det kommer till trafiksäkerhet så är det självklart att tillverkarna vill bygga bort densammes påverkan i så stor utsträckning som möjligt.

Minns att det knorrades när ABS, antisladd, autobroms osv. introducerades, bilförare verkar generellt vara ett konservativt släkte.

Besynnerligt dock att dessa säkerhetsmedvetna tillverkare inte kan bygga en bil med god runtomsikt, det om något vore ett stort steg mot en förbättrad trafiksäkerhet.
Men man kan väl inte få allt...

#5 • Uppdaterat: 2013-09-18 09:42
linnear

Åkte hem från jobbet igår lite halvfebrig, hade varit bra med en sådan här funktion som övervakar en lite då.
Var väl ingen egentlig fara, man kör ju lite försiktigare, men ändå.

#6 • Uppdaterat: 2013-09-18 14:47
Mistro

Tycker att det känns som att artiklen vill ge sken utav att det är Mercedes som har "uppfunnit hjulet på nytt".
Tekniken har man provat ett bra tag och att den nu har monterats i en MB är nog utan betydelse,då det lika gärna kunde ha handlat om en Fiat.
Men tekniken kommer ju troligtvis att hitta ner i en dyr bil först.
Google har t.e.x testkört självkörande bilar ganska länge nu och de flesta fabrikaten undersöker möjligheten att få in tekniken som standard på sikt.
Nissan säger sig ha en bil redo till 2020 och eftersom att tekniken redan fungerar bra idag så är det nog inte tekniken i sig som behöver slipas.

http://www.youtube.com/watch?v=8edEwwm0_6M
http://www.youtube.com/watch?v=WsnKzK6dX8Q
http://www.youtube.com/watch?v=t9Fxp3HK6DI

#7 • Uppdaterat: 2013-09-18 20:04
FZR600R

Med andra ord så gäller det att förkovra sig om man vill köra bil i framtiden så att man kan göra fulkopplingar och flasha om ecu:n så skiten slutar fungera.

#8 • Uppdaterat: 2013-09-18 21:25
Roger Skagerström

FZR du tror inte det finns en av/på-knapp?

#9 • Uppdaterat: 2013-09-19 12:06
Roy J

Som det står i artikeln, så är det bara att ta över när man vill köra helt själv.
Självfallet ligger systemet och övervakar och griper in när det håller på att gå käpprätt år helskotta. Och ingen kan väl protestera mot att bilen akut förhindrar en olycka.

#a • Uppdaterat: 2013-09-19 18:42
FZR600R

Har ni bott under en sten de 20 senaste åren? EU är fullt med byråkrater som får sexuell tillfredsställelse vid tanken på att kontrollerna individen på detaljnivå och det inte bara på transportområde, det är ingen fantasi utan fakta. Dock behöver ni inte tro mig på mitt ord. Det är bara att följa med i nyheterna eller läsa rapporter och förslag.

När ett sådant system är infört är det bara en tidsfråga innan alla bilar måste ha det för att få köra på det offentliga nätverket och ytterligare några år senare kommer systemet inte att gå att slå av.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.