Nästa artikel
Mercedes gör en Tesla – bygger eget laddnätverk
Nyheter

Mercedes gör en Tesla – bygger eget laddnätverk

Publicerad 10 januari 2023
Ska spendera miljarder – men säger att andra märken kommer att kunna använda det.

Mer än ett decennium efter att Tesla öppnade sin första Supercharger-station i vad som nu är världens största snabbladdningsnätverk för elbilar, har Mercedes-Benz bestämt sig för att göra något liknande.

Under ett föredrag på CES-mässan i Las Vegas förra veckan berättade den svenska vd:n Ola Källenius om företagets planer på att bygga ett globalt nätverk med 10 000 snabbladdare, som ska drivas av förnybar energi.

De första laddstationerna ska sättas upp i USA och Kanada under nästa år, innan nätverket expanderar till Europa, Asien, och andra viktiga marknader fram till slutet av årtiondet.

Laddarna kommer redan från början att vara öppna för elbilar från alla märken, lovar Källenius. Detta skiljer dem från Tesla, vars laddnätverk länge var exklusivt för företagets egna bilar innan det delvis öppnade upp för andra märken.

– Våra kunder förtjänar en övertygande laddupplevelse som gör elbilsägande och långresor enkelt. Vi kommer inte bara vänta på att det ska hända, säger Ola Källenius i en kommentar.

Mercedes kommer att investera mer än en miljard euro i projektet – pengar som Källenius menar att företaget kommer att kunna tjäna tillbaka ”när investeringsfasen är över”.

Mercedes planerar att enbart sälja elbilar efter år 2030, på de platser där marknaden är redo för det. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 13 januari 2023 Uppror mot dumhet (UMD)…
  • 13 januari 2023 SnookerPro skrev: Plus att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.