Nästa artikel
Mazda bygger helt ny bensinmotor
Nyheter

Mazda bygger helt ny bensinmotor

Publicerad 8 augusti 2017
Mazda har avslöjat sina planer för en bättre bensinmotor. 2019 planerar biltillverkaren att lansera en kompressionständningsmotor.
Mazda presenterade i dag en del av sina framtidsplaner. Självkörande bilar, eldrift och 90 procent minskning av koldioxidutsläppen står på agendan. Som en del av miljömålet arbetar Mazda därför på en bensinmotor med kompressionständning, alltså antändning av bränsleblandningen med hjälp av kompressionen i cylindern på samma som dieselmotorer fungerar. Enligt Mazda blir det i så fall den första kommersiellt tillgängliga motorn med den här tekniken. Motorn ska vara 20-30 procent effektivare än dagens motorer och ska finnas på marknaden till 2019.

2019 ska Mazda också komma med flera lösningar för eldrivna fordon. Året efter det ska autonom teknik in i bilarna, senast 2025 ska det vara standard i alla Mazdas bilar. Co-pilot systemet, som Mazda kallar sina autonoma funktioner, är en del av den säkerhetssatsning som också inkluderar utveckling av konventionell säkerhet med bland annat förbättring av förarens position och sikt.

Diskutera: Kan bensinmotorn bli effektiv nog att konkurrera med eldriften som miljöval?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-08 14:15
L. Mäkinen

Bensinmotorn kan aldrig bli lika effektiv som en elmotor, men det kommer finnas behov av förbränningsmotorer en tid framöver också.

#2 • Uppdaterat: 2017-08-08 14:29
Tvärnit

Mazda jobbar i helt rätt riktning då vi behöver flertalet renare alternativ fram tills att el-drift framstår som det bästa.
Alla steg i rätt riktning är bra.

#3 • Uppdaterat: 2017-08-08 15:38
hultarn

Fördelen med en bensin- (eller diesel-) motor är ju att det är enkelt att lagra mycket energi jämfört med en elbil som kräver ett väldigt tungt batteri, upp till 500kg.
Sedan är ju förstås elmotorn kompakt och har gott vridmoment vid alla varvtal.

Mazda släppte nyligen en lågkompressionsdiesel som sades vara väldigt snål, har det visat sig i tester? Jag har inte sett något om det.

#4 • Uppdaterat: 2017-08-08 15:38
saabnisse

Den här tekniken har man försökt med ända sedan den uppfanns av Rudolf 1892 och den har ju fungerat utmärkt med ett flertal bränslen dock inte lika bra med bensin.
Men varför ska det behöva vara bensin när det finns effektivare bränslen?
Verkar som någon PR-gubbe hos Mazda har fått hål i huvudet.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-08 16:15
Vidstige

Intressant med så pass mycket lägre förbrukning men kommer denna motor låta lika illa som en diesel också?

#6 • Uppdaterat: 2017-08-08 16:46
Gäst (ej verifierad)

Blir nog bra. Med tanke på hur snåla Mazdas Skyactive-G motorer är i verkligheten idag och får de då ned förbrukningen ytterligare närmare tjugo procent så lär det dröja innan bensinmotorn dödförklaras.

Bra att alla tillverkare inte lägger alla ägg i samma korg förrän/om el eller vätgas blir ett fullgott och ekonomiskt godtagbart alternativ till fossilbränslet. Men jag är väl färgad då jag sedan en tid kör just en Mazda,,,, en riktigt snål sådan också ;-)

#7 • Uppdaterat: 2017-08-08 16:56
Rikard

Att man inte läser nått om Mazda beror väl på att bilarna inte testas, som många andra mindre märken. Finns gott om bilar som bara provkörts av tidningarna, men aldrig testats ordentligt.
Men som jag skrivit tidigare, så var Mazda 6 2,3 190 hk Automat 3e snålaste bilen i en stor kombitest nyligen, så Mazda kan iaf göra snåla bensinmotorer.

#8 • Uppdaterat: 2017-08-08 17:35
mso 1000

Jag vet inte men är Mazdans bensin motor snålare än nån annan.
På jobbet har en kille en par tre år gamal Mazda 6 och han tycker inte det utan tvärtom.
Och läser man runt lite så är jag tveksam om dom är snålare än nån annan motor tillverkare i dag.
Min gamla 626 1,8 kombi, tror det var en 88 elle 89 den tror jag gick lika billigt som dagens bilar men den försvann i rost bakom baksätet.
Gamla Audi 100 1,8 med förgasare 1985 låg stadigt på snett under 0,6 vid pendlingen till jobbet medans pappas 740 av samma årsmodeller låg på 0,85-1,0 i bästa fall.

#9 • Uppdaterat: 2017-08-08 19:01
Gäst (ej verifierad)

Googla lite på tester och ägaromdömen på nya Mazda 2 och 3 med Skyactive -bensinare MSO så finner du att nästan alla berömmer just bränsleekonomin.

Den större cylindervolymen och avsaknaden av överladdning gör att förbrukningen inte skenar iväg heller när man som jag har hyggligt tung gasfot. Små överladdade enliters-snurror går säkert att köra snålt också,(som din uppenbarligen), men risken är väl att om man gasar lite så börjar dom dricka lite mer. Dock ger ju turbon mer vrid vilket givetvis är trevligt. Jag får arbeta mer med växelspaken och varva lite för att få rejäl fart på kärran och det har ju också sin charm...

#a • Uppdaterat: 2017-08-08 19:09
Styrbjörn

Visst kommer en elmotor alltid vara effektivare än förbränningsmotorn, problemet är att verkningsgraden är så bra att du måste tillföra energi på vintern och räknar du vid -10 är verknigsgraden i princip 50% eftersom lika mycket energi går åt till att värma upp kupen. En elmotor är effektiv, men bilen totalt sett blir inte effektiv. Används värmepump skunker energiåtgången för uppvärmning med ungefär 2/3.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.