Nästa artikel
Många struntar i blinkers
Nyheter

Många struntar i blinkers

Publicerad 20 juli 2015
4 av 10 trafikanter blinkar inte när de kör ut ur en rondell. Det visar en färsk undersökning från Motormännen.
Motormännen har undersökt hur bra bilisterna är på att använda blinkers i cirkulationsplatser. Testet gjordes av Motormännen under april-maj i år på 18 orter runtom i landet. Av sammanlagt 44 000 kontrollerade bilister struntade 42 procent i att använda blinkers när de körde ut ur en rondell.

– Tyvärr är det många som kör i invanda mönster och räknar med att alla andra känner till hur man ska köra i rondellen. Är det sedan någon som bryter mönstret så är risken stor att en olycka sker, säger Victoria Elmgren, vikarierande trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Sämst på att ge tecken var Göteborgarna och bäst betyg får Umeåförarna.

I Sverige är det lag på att högerblinka när man kör ut ur en cirkulationsplats och de som slarvar med detta kan få upp till 500 kronor i böter.
 
Diskutera: Hur upplever du att medtrafikanter kör i cirkulationsplatser?
Så många blinkar inte i rondeller:

Göteborg: 84 %
Västervik: 52 %
Katrineholm/ Kalmar/ Öland: 50 %
Kristinehamn: 49 %
Örnsköldsvik/ Eskilstuna: 45 %
Jönköping/ Kristianstad/ Hässleholm: 42 %
Visby: 40 %
Falun: 38 %
Karlskrona: 37 %
Helsingborg/ Stockholm: 31 %
Östersund: 22 %
Umeå: 20 %

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-07-20 12:13
Gunnar Lindberg

Det kan kännas onödigt att blinka när man lämnar en rondell från högerfilen utan att sänka hastigheten, framför allt om ingen annan bil finns i närheten. De som kan ha glädje av att blinket är de som är på väg in i rondellen längre fram. Själv använder jag ändå alltid blinkern för att slippa väga för och emot och ta ett beslut varje gång.

#2 • Uppdaterat: 2015-07-20 12:15
saabnisse

Jag har alltid retat mig på att man inte blinkar när man ska ut ur cirkulationsplatsen.
Och på de som blinkar samtidigt som de svänger.
"I Sverige är det lag på att högerblinka när man kör ut ur en cirkulationsplats och de som slarvar med detta kan få upp till 500 kronor i böter."
Jag undrar hur många som känner till det?

#3 • Uppdaterat: 2015-07-20 12:22
Draxon

Det är förbaskat irriterande när man står och väntar på att åka in i en rondell. När de svänger ut ur rondellen just före utan att blinka. Skapar ibland långa köer för att de inte orkar visa att de ska ut.

Skulle vara skönt om de ställde upp polis där några gånger och straffar dem.

#4 • Uppdaterat: 2015-07-20 12:26
Roy J

Gunnar, vad som är totalt onödigt är att överhuvudtaget fundera på om jag behöver använda blinkers eller inte. Använd den! Alltid!
Jag har använt blinkers på öde jätteparkeringar mitt i natten utan att skämmas. Det är en rutin som sitter i ryggmärgen.

De "nya" rondellreglerna har funnits i över tio år och ändå verkar en majoritet inte förstå hur något så enkelt ska tillämpas.

"Jamen om jag inte blinkar vänster så vet ju ingen att jag ska svänga."
Du ska inte svänga av, du följer bara vägen runt rondellen, alltså behöver du inte blinka vänster. (Det skulle faktiskt betyda att du vill avvika från din väg och svänga upp på plätten i mitten.)

Om alla följde de gällande reglerna så skulle det inte alls vara några oklarheter.
Den som inte blinkar tänker fortsätta runt rondellen. Den som blinkar höger tänker köra ur.
Kan det bli tydligare?

#5 • Uppdaterat: 2015-07-20 12:50
Roger Skagerström

Det bästa är de som blinkar vänster, sen bara slutar blinka och åkter ut.

Jag hör dock till kategorin som skiter i att blinka om ingen är i närheten. Men det vet ju inte de som stör sig på det om - för de är ju inte där ;)

Nåt som är nästan lika irriterande som de som inte blinkar höger är de som, både i korsningar och rondeller - INTE ÅKER UT trots att man blinkar att man ska svänga av innan deras infart. Åk buss brukar jag tänka då.

#6 • Uppdaterat: 2015-07-20 12:52
mayors

Det finns flera kategorier här ..den äldre generationen tror ofta att det fortfarande finns ett "rakt fram" i rondeller - och på den tiden behövde man inte blinka när man skulle "rakt fram".
Så har vi de som generellt är för lata för att blinka - någonsin - ena handen är ju upptagen med mobilen..
..och till sist de som tycks besitta attityden "ni ska väl skita i vart jag ska - jag kör som jag vill - vart jag vill"
Vilken som är värst vet jag inte men konsekvensen är ungefär densamma..

#7 • Uppdaterat: 2015-07-20 13:02
Swemba

Syftet med att använda blinkers är ju för att signalera sina avsikter för medtrafikanterna. Ska jag svänga höger eller vänster. Att blinka när man ska ut ur en rondell är ungefär lika effektivt som att blinka när man redan svängt i en korsning, såvida det inte är en gigantisk rondell ala Paris.
För i en normal rondell handlar det om 1-2 sekunder mellan avfarterna. Om man ska blinka vid den avfart man ska ut vid är det för sent!

Då var det gamla systemet bättre. Ska jag vänster, blinkar jag vänster. Ska jag höger, blinkar jag höger och ska jag rakt fram behöver jag inte blinka alls ... och jag kan göra detta i god tid innan.

Klart som korvspad, logiskt och framförallt så ger det blinkersen ett syfte - mina medtrafikanter vet vad jag tänker göra innan jag gör det. Varför krångla till det?

#8 • Uppdaterat: 2015-07-20 13:47
muskorv

De fåtal sekunder man tjänar på att folk blinkar höger är oftast tillräckligt för att man ska hinna köra ut i rondellen.

#9 • Uppdaterat: 2015-07-20 14:15
VW Polo 2012

Väldigt problematiskt i små rondeller när jag kör "rakt" fram. Så jag är en av syndarna, gäller inte när jag kör "rakt" fram i stora rondeller ;)

#a • Uppdaterat: 2015-07-20 15:57
L. Mäkinen

Swemba, det finns ingen vänstersväng från en cirkulationsplats. Då hamnar man i själva rondellen och där ska man inte köra. Hinner man inte reagera på 2-3 sekunder när man kör bil ska man nog skicka tillbaka körkortet till utfärdaren.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.