Nästa artikel
Malmöborna vill minska på biltrafiken
Nyheter

Malmöborna vill minska på biltrafiken

Publicerad 11 juni 2014
Statens väg- och transportforskningsinstitut har undersökt hur Malmöborna vill att stadens trafik ska se ut i framtiden.
Undersökningen gjordes i form av en enkät som presenterade tre alternativ för hur innerstaden i Malmö skulle kunna förändras i trafiksynpunkt. Två av alternativen innebar inskränkningar i bilismen till förmån för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Det skulle bland annat innebära att genomfartstrafiken leds runt innerstaden och parkeringsmöjligheterna begränsas. Ett alternativ innebar inskränkningar i gång- och cykeltrafik till förmån för biltrafik.
 
Enkätsvaren visar att 80 procent av Malmöborna vill minska ner på biltrafiken i staden, till förmån för gång- och cykelbanor. Även de som själva kör och parkerar i staden är positiva till en omläggning som gynnar fotgängare och cyklister. Nästan 48 procent valde det alternativ som begränsade biltrafiken mest.
 
Källa: VTI
 
Diskutera: Hur vill du att Malmös innerstad ska se ut i framtiden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-11 17:04
Focus

Har man frågat affärsmännen hur de ställer sig till förslaget? De lär inte vara så positiva, innerstaden kommer att dö till förmån för Gallerior och liknande i ytterkanten. Ger mig den på att det är miljömupparna som kommit med förslagen, lika naivt som övriga förslag från dem.

#2 • Uppdaterat: 2014-06-11 18:17
Thommys

Frågan är vilka man frågat. Det låter som bilmotståndarna yttrat sig mer än andra.

Det är som när statliga radion går ut med trafikmeddelande och uppmanar folk att låta bilen stå och istället ta kollektivtrafik vid större evenemang. Jag skulle vilja se de göra så på midsommar på västkusten. Då är bussarna överfulla och många blir kvar på hållplatserna. Men att de då skulle gå ut och uppman folk att ta bilen istället har man aldrig hört. Det är tabu i miljömuppsverige.

#3 • Uppdaterat: 2014-06-12 08:13
Hackenbush

När man gjorde detta i Hässleholm flyttade affärer ut till utkanten i staden i stället.
Det är ok för det som bor nära centrum och kan gå dit, men de som bor utanför staden kommer att välja stormarknader i utkanten istället för med centrum avstängt för biltrafik blir det svårare att hitta parkeringsplatser inom rimligt avstånd.
Jag har själv så gott som slutat att åka till centrum för att handla. Det blir bara någon gång ibland när man inte hittar det man behöver på stormarknaden.
För miljön är det bra javisst, men att sätta miljön främst kan ibland få negativa effekter på annat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.