Nästa artikel
Mack med halverad förbrukning
Nyheter

Mack med halverad förbrukning

Publicerad 12 januari 2012 (uppdaterad 13 januari 2012)
Regnvatten till biltvätten, solceller och stomme av trä – men fortfarande fossila bränslen. OKQ8 öppnar nu en "hållbar" bensinstation.

Den 13 januari är det premiär för ett grönt flaggskepp i OKQ8:s stationsnät. Platsen är Häggvik, strax norr om Stockholm. Macken tvärs över gatan bommas igen och i stället reser sig vad OKQ8 kallar en "hållbar" bensinstation.

Konceptet innehåller flera delar. Bland annat samlas regnvatten som faller på taket i en trettiokubikstank, som i sin tur används vid biltvätten. När macken invigdes på torsdagen piskade regnet och fyllde tanken till bristningsgränsen. Solpanelerna på taket gjorde mindre nytta.

Det som först möter den som ska tanka är ändå att stommen vid pumparna är byggd av limträbalkar. 38 ton stål har blivit 19 ton trä. På taket finns växter som kyler byggnaden och på parkeringenåtta snabbladdstolpar för elbilar, de hittills enda i sitt slag, och runtom macken en rad andra energibesparande lösningar.

Göran Lindblå, styrelseordförande OKQ8, uppger att en mack av den här typen kostar ungefär 20 procent mer än en vanlig station, men att den kostanden snabbt sparas in eftersom energianvändningen halveras.

– Tanken är at det här ska bli en pilotanläggning, här ska vi ta de goda exemplen ifrån, säger Göran Lindblå, som försäkrar att både nya och gamla mackar kommer att ta del av innovationerna i Häggvik.

Mattias Goldmann från organisationen Gröna Bilister gör tummen upp åt OKQ8:s initiativ, men kastar in en brasklapp:

– Det som är viktigt för mig är att OKQ8 bevisar att det här inte är en ”show off” för media och andra intressenter, utan att man verkligen tänker applicera mycket av det här tänket på andra mackar ute i landet. En hållbar station ger ju ingen klimatförändring.

"Vi gör vad vi kan i dag"
Trots att macken benämns som "hållbar" säljs fossila bränslen vid pumparna. Göran Lindblå igen:

– Det är väl det som är svagheten i ett sådant här koncept, men jag tror att det vore knasigt om vi inte hade det, de flesta bilar som rullar på våra gator behöver ändå ett fossilt bränsle och kommer att göra det under överskådlig tid, men vi har också de andra alternativen.

– Vi sticker inte under stolen att det här är en bensinstation, säger vi att det är en hållbar bensinstation är det motsägelsefullt redan där. Vi sitter inte med armarna i kors och väntar på den ultimata lösningen, då får vi vänta i kanske 40 år, vi gör vad vi kan i dag och det tycker jag är det viktiga, säger Göran Lindblå.

Stationen i Häggvik ska nu utvärderas innan de gröna idéerna kan spridas till andra mackar.

Diskutera: Vad tycker du om OKQ8:s nya bensinstation?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-01-12 19:25
Hackenbush

Äntligen en mack som håller, alla andra bara rasar.

#2 • Uppdaterat: 2012-01-12 20:11
Peugeote-Pär

Ska vara och prov tanka där, kör förbi macken typ varje dag så man har sett hur bygget vuxit fram.
Verkar vara en trevlig!

#3 • Uppdaterat: 2012-01-12 20:24
johan44 (ej verifierad)

det kallas "greenwash", samma som när Arlanda satsar miljoner på att miljöanpassa flygplatsen när det är flyget som är problemet.

#4 • Uppdaterat: 2012-01-12 21:12
Granlund (ej verifierad)

http://m.youtube.com/index?#/watch?v=jiqi_S0Bno8

#5 • Uppdaterat: 2012-01-12 21:53
Thommys

Om det är el i de åtta stolparna från förnyelsebara källor så är det en god bit på väg. Annars så är det bra om även bensinmackar gör vad de kan för miljön som alla andra företag.

#6 • Uppdaterat: 2012-01-12 22:10
PREVIA

Nu är det bara laddstolpar i våra köpcentrums garage och uteparkeringar som fattas för att man vid det vanliga inhandlandet av dagligvaror får bilen laddad vilket gör att alla med laddbara bilar slipper att åka in till fossilmacken över huvud taget. Snart har säkert även köpcentrumens handlare fattat att det är en konkuransfördel för att locka människor till sig med laddmöjligheter, som Mac Donalds redan gör idag.
Här en som inte åker till macken mer sedan tio år tillbaka.
http://www.youtube.com/watch?v=4xul-H4HsMw&feature=related

#7 • Uppdaterat: 2012-01-13 12:51
PREVIA

Med Mac Donalds sattsning på laddplatser menade jag bara att dom har förstått att locka kunder med att vara föregångare med dessa nymodigheter som laddstolpar är i dagens Sverige. Sen är väl inte en bensinstation som säljer fossila bränslen på något vis en hållbar miljövän även med sitt gräs på taket. Det är förnyelsebara bränslen som är vår framtid nu när oljan sinar. Snart kanske vi inte behöver åka till någon bensinstation över huvud taget då elnätet redan är utbyggt i vårt land. Så här ser framtiden ut.
http://www.ecogeek.org/preventing-pollution/3664
Nu kan ett enda av dessa vindkraftverk generera el för ca: 10 000 000 elbilsmil per år.
http://www.ecogeek.org/wind-power/1341

#8 • Uppdaterat: 2012-01-13 14:15
Förstikön (ej verifierad)

@johan44: Instämmer. Snart kommer väl dessutom mackarna att följa i spåren på en på annan plats nämnd hamburgerkedja som inte serverar hamburgare under ett antal av dygnets timmar. Okul för oss som ibland kör på natten och vill ha något annat än frukost i magen innan vi går och lägger oss på morgonen. Och det är redan idag svårt att hitta bilprodukter bland all yoghurt, DVD-filmer och frysta pizzor på vissa mackar. "Bensin? Nej, det har vi inte - det här är en servicebutik - får det lov att vara ett wienerbröd?"

#9 • Uppdaterat: 2012-01-13 17:11
tjabo44

Alla steg i denna riktning är bra, men man kan få intrycket att detta är unikt.
Samma koncept finns dock tidigare på några ställen, exempelvis Statoils Green Zone vid norra utfarten i Umeå. (Har funnits ett antal år.)

#a • Uppdaterat: 2012-01-15 05:15
John2008

Finns ju miljövänligare alterativ till stenull (som använts i väggarna), som t ex lin och hampa.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.