Nästa artikel
Livsfarliga manövern på Öresundsbron – som sker helt i onödan
Nyheter

Livsfarliga manövern på Öresundsbron – som sker helt i onödan

Publicerad 20 februari 2023 (uppdaterad 20 februari 2023)
På eftermiddagen den 15 februari ertappades den här bilisten med att köra mot färdriktningen på motorvägen vid Öresundsbron. Bild från Öresundsbrons övervakningskamera.
Varje år kör bilister mot färdriktningen för att slippa betala – trots att det finns en annan lösning.

Flera gånger varje år kommer larm om att bilister gör livsfarliga U-svängar och kör mot trafiken vid Öresundsbron.

Detta inträffade senast för några dagar sedan, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Bilder från Öresundsbrons övervakningskameror visar hur en bil kör åt fel håll och sedan vänder, mitt på den hårt trafikerade motorvägen.

Fenomenet med de så kallade ”spökbilisterna” har varit ett problem ända sedan bron öppnade år 2000, och fortsätter att vara det än i dag. Detta trots att det sedan ett halvår tillbaka finns ett nytt larmsystem i drift med aktiva skyltar och varningsljus som ska stoppa de bilister som kör åt fel håll – och varna övriga bilister för mötande trafik.

Teorin är att bilisterna gör så här för att de missat den sista avfarten innan bron, och tror att den riskabla manövern är det enda sättet att slippa betala de 1 220 kronor det kostar att köra fram och tillbaka över sundet.

Men det finns ett annat sätt att slippa betala. Det säger John Alexander Sahlin, pressansvarig på Öresundsbron.
– Man kan helt enkelt köra fram till betalstationen och prata med personalen, det finns bemanning dygnet runt. Då får man hjälp att vända på ett säkert sätt utan att behöva betala, säger han till Vi Bilägare.

Den som i stället väljer att vända och köra tillbaka mot färdriktningen gör sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik och riskerar fängelsestraff, uppger polisens presstjänst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (22)

  • 21 februari 2023 Haha
  • 21 februari 2023 Axa skrev: Mäkinen Nja, jag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.