Nästa artikel
Lägsta bensin- och dieselpriset på tre månader
Nyheter

Lägsta bensin- och dieselpriset på tre månader

Publicerad 8 december 2022 (uppdaterad 8 december 2022)
Bränslepriserna sjönk ytterligare på torsdagmorgonen. Men priserna kan höjas framåt jul, enligt experter.

På torsdagmorgonen sänktes återigen bränslepriserna på bemannade mackar. Bensinpriset sjönk med 20 öre till 18,54 kr/l och dieseln blev 15 öre billigare. Den kostar nu 22,92 kr/l.

Det innebär att dieselpriset alltså sjunkit under 23 kronor litern för första gången på fyra månader. Bensin- och dieselpriset är det lägsta på tre månader.

Jämfört med ”toppen” i början av oktober, när Sverige hade det högsta dieselpriset någonsin, är det i dag nästan 300 kronor billigare att tanka 50 liter diesel.

Priserna kan höjas närmare jul när många ska ut och resa och efterfrågan på bränsle ökar

En anledning till att priserna sjunkit är att efterfrågan på energi minskat, vilket fått priset på råolja att sjunka till den lägsta nivån sedan början av året.

Men beroende på hur kriget i Ukraina utvecklar sig kan priset komma att stiga, särskilt när Kina nu också lättar på restriktionerna kring covid-19 vilket kan innebära att miljontals invånare som tidigare varit i karantän behöver transportera sig.

Priserna kan även höjas närmare jul när många ska ut och resa och efterfrågan på bränsle ökar. Dessutom införde EU nya sanktioner mot Ryssland den 5 december. Då förbjöds länderna inom EU att importera rysk olja som transporteras på sjön, och beroende på priset kan europeiska företag även förbjudas att försäkra, skeppa eller köpa och sälja rysk råolja i hela världen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.