Nästa artikel
Krock orsakade brand i Tesla
Nyheter

Krock orsakade brand i Tesla

Publicerad 3 oktober 2013 (uppdaterad 4 oktober 2013)
Teslas aktie störtdök efter att en video med en brinnande Model S spridits på nätet. Tesla menar att branden orsakats av en krock.

Under onsdagen föll Teslas aktie med 6,2 procent, efter att tidigare ha tappat 9,1 procent. Det hände efter att bilder och en video på en brinnande Model S i den amerikanska delstaten Washington spridits på nätet via bilbloggen Jalopnik.

Tesla säger i ett officiellt uttalande att bilen krockat med ett stort metallföremål i mitten av vägen, vilket ska ha orsakat stora skador på bilen. Bilens varningssystem ska sedan ha instruerat föraren att stanna. Branden ha orsakats på grund av skadorna på bilen.

Enligt Tesla blev ingen skadad, och föraren hade tillräckligt med tid på sig att säkert ta sig ut bilen. Tesla hävdar att inget antyder att branden tog sig in i kupén, utan att den begränsades till huven tack vare bilens konstruktion.

I värsta fall riskerar branden att skrämma bort investerare från elbiltillverkaren. Tesla planerar att sälja 21 000 Model S i år, följt av dubbelt så många redan nästa år. Förutom byggandet av fler Model S planerar Tesla att lansera en suv vid namn Model X.

Diskutera: Hur ser du på branden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-10-03 14:45
Onehp

Ja det var ju lite onödigt men tyvärr väntat att reagera på det sättet. Bilar kan brinna, Teslan exploderade iaf inte som ALLA bensinbilar gör i filmerna.

Sen att aktien är grovt övervärderad är en annan femma...

#2 • Uppdaterat: 2013-10-03 15:26
hultarn

Dessa uppskattade värden - de är farliga. Och USA är nog den mest naiva och känsliga marknad som finns.
De tror säkert att det är som på film, som Onehp säger, alla bilar exploderar vid minsta smäll, och brinner dom så handlar det om sekunder innan allt förvandlas till flygande bitar.

Oavsett, så är detta inget att yvas över. En brand är ingen brand, flera bränder är ett problem.

#3 • Uppdaterat: 2013-10-03 17:06
Teslaförare

Konstigt att de inte brunnit tidigare med tanke på att 25000 tesla rullar på vägarna.

1/1500 bilar brinner varje år. 1/25000 tesla har nu brunnit. slutsats: batterier har sina risker, men är statistiskt nu 17 ggr säkrare än bensin och diesel.

Skulle tro att vi om 50 år kommer att säga: minns ni när det var tillåtet att köra omkring med brandfarlig vätska i tanken?

#4 • Uppdaterat: 2013-10-03 17:23
Teslaförare

Aha, en konspirationsteori, alla tidigare rapporter om brinnande teslor har hemligstämplats av brandkårer, försäkringsbolag och NHTSA med flera. I vilket syfte skulle det vara menar du?

Nej bensin är nog tammefan mycket brandsäkrare. Det är ju därför rökning är tillåten på bensinmackar, det hade jag glömt.

Varför inte införa bensindrift i våra telefoner och laptops så att vi får upp brandsäkerheten?

#5 • Uppdaterat: 2013-10-03 18:57
mcregor (ej verifierad)

Jes - det är givetvis Litium-batteriet som är den svaga punkten och detta innehåller en oerhörd mängd energi. Får du en fysisk skada så är det ytterst sannolikt att det blir en kortslutning och då kan en explosionsliknande brand uppstå omedelbart. Nu beror det ju på uppbyggnaden av batteripaketen hur allvarlig skadan blir och i Teslas fall består hela batteripaketet av upp till ca: 7000 Li-Ion-celler på ca: 3Ah vardera. Med en smart konstruktion och ett allmänt genomtänkt och väl uttestat säkerhetssystem så borde man kunna begränsa branden rätt avsevärt vid en kortslutning men alla tänkbara fall som kan inträffa är ju omöjliga att förutse och simulera.

#6 • Uppdaterat: 2013-10-04 01:13
Roger Skagerström

Ska man begränsa spridningen av en kortslutning krävs det rätt rejäla, värmeisolerade icke-ledande mellanväggar - och många av dom. Batteripacket skulle bli enormt tungt med den konstruktionen. Är nog tyvärr inte så mycket att göra åt. Enda batteritekniken idag som kan tävla med Li-Ion är Lithium Polymer och de är ännu värre.

Kanske borde göra batteripacken hårda och "flyttbara" i framtiden dock? Typ att det, om det träffas i en krock, förblir solitt, men trycks bakåt i bilen istället. Kanske bakåt neråt så det trycks under bakre upphängningen. Kanske rent av göra så det helt lossnar vid en kraftigare kollision.

#7 • Uppdaterat: 2013-10-04 06:30
mcregor (ej verifierad)

Jag gissar att batteripaketet är på nåt sätt modulindelat och är inte de enskilda modulerna så stora så innehåller det ju en begränsad mängd energi. Kan man då begränsa även en kortslutning i en modul så att den inte påverkar övriga så skulle ju detta kunna innebära att även branden begränsas utan att man för den skull behöver väldigt kraftfulla "brandväggar" i batteripaketet. Nåja - detta är inte lätt men utvecklingen går ju trots allt framåt och det får vi hoppas även gäller konstruktionen av dessa batteripaket. F ö anses ju LiFePO4-tekniken som den minst farliga av de olika Litium-tekniker som f n finns kommersiellt tillgängliga. Men den är också dyrare och energidensiteten är lägre än t ex LiPo och Li-Ion.

#8 • Uppdaterat: 2013-10-04 12:07
Mistro

Så utomordentligt löjligt! Tesla S har tidigare visat vara den bil med den bästa krocksäkerheten men när det nu tydligen KAN uppstå en brand så sjunker aktien!
Är det inte mer troligt att man kör ihjäl sig i en bil med 500Hk istället för en med 100Hk? säkrast då att inte köpa någon sportbil överhuvudtaget!
Vad jag vet så klarar sig Porsche med company ganska bra ändå trots att en hel del dör i sådana varje år.

Bygger man elbilar så skall man inte ha det lätt...

#9 • Uppdaterat: 2013-10-04 12:28
mcregor (ej verifierad)

Ja - tänk om alla biltillverkaraktier skulle falla som en sten så fort en bil med deras logga på brinner...
Hysterisk journalistik är väl vad det är.

#a • Uppdaterat: 2013-10-04 16:50
mcregor (ej verifierad)

Kan meddela att en Tesla Model S siktades i Västerås centrum idag av en av mina söner... Han blev alldeles till sig eftersom han är en stor diggare av denna bil...:)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.