Med registreringsnummer går det lätt att hitta bilens ägare, historik och hemadress.

Nästa artikel
Kravet: Behöver bli svårare att söka i fordonsregister
Nyheter

Kravet: Behöver bli svårare att söka i fordonsregister

Publicerad 28 juli 2023 (uppdaterad 24 oktober 2023)

Med registreringsnummer går det lätt att hitta bilens ägare, historik och hemadress.

Polisen larmar om kriminellas användning av fordonsregister efter flertal inbrott.

Polisen har larmat om användning av fordonsregister för inbrott. Det har hittats samband med att många hem som haft inbrott de senaste månaderna även har haft sin bil ståendes på Landvetter flygplats långtidsparkering.

När personerna har varit utomlands har kriminella spanat in bilarna på långtidsparkeringen och sökt upp registreringsnummer i fordonsregistret för att få hemadressen. Detta rapporterar Ekot.

– Det är våra kriminalforensiker som är ute och gör brottsplatsundersökningar vid inbrott i villor och bostäder. De har sett ett mönster att personen i fråga har varit bortrest utomlands och har sin bil på långtidsparkeringen på Landvetter, säger Kriminalkommissarie Urban Svahn till Ekot.

Det rör sig om ett trettiotal familjer i väst Sverige och ett flertal även i Östergötland. De första inbrotten menar polisen började någon gång i maj i år.

Efter det här har det inletts en diskussion om det bör vara så lätt att få tag på information om ägare och hemadress helt anonymt. Den här diskussionen har även förts tidigare i samband med en liknande tjänst som inte kom direkt från Transportstyrelsen, men som gjorde det möjligt att söka på fordon utan registreringsnummer. Då var det försäkringsbolaget If som såg en risk att den organiserade brottsligheten skulle utnyttja tjänsten.

Kungliga automobilklubben (KAK) driver frågan och tycker att användare av transportstyrelsens register åtminstone borde loggas.

– Vi tycker att man i likhet med andra länder ska ha någon form av spärrar kring bilregistret. Som det är nu idag att man bara kan gå in och söka direkt på nätet anonymt vem som äger en bil, det missbrukas uppenbart av kriminella, säger Anders Ydstedt medlem i expertrådet på KAK till Ekot.

Transportstyrelsen menar att det kan bli svårt att ändra på i och med offentlighetsprincip men säger även att de tittar på det.

– Jag tycker absolut att det är någonting som man behöver se över, hur man kan göra. Sedan har vi ju det här med offentlighetsprincipen och allmänhandling. Det kan vara svårt eftersom man har rätt att vara anonym, säger Susann Dahlberg sektionschef på Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (30)

  • 3 augusti 2023 Mr Snoid skrev:…
  • 3 augusti 2023 Axa skrev: Mc Å andra sidan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.