Nästa artikel
Krav på vinterdäck för tung trafik
Nyheter

Krav på vinterdäck för tung trafik

Publicerad 23 november 2012 (uppdaterad 23 november 2012)
Från och med årsskiftet måste även tunga fordon ha vinterdäck. Tidigare har de varit undantagna så länge de har tillräckligt mönsterdjup.

Bilister är vana vid att det är vinterdäck som gäller från den 1 december till 31 mars varje år. Hittills har dock tunga fordon varit undantagna från regeln om de haft tillräckligt mönsterdjup på däcken.

Nu blir det ändring på den saken. Regeringen har beslutat att även tunga fordon ska ha vinterdäck och lagen träder i kraft redan vid årsskiftet. Orsaken är att tung trafik har orsakat många olyckor och trafikstopp vintertid.

En kartläggning som Motormännens tidning Motor gjorde för två år sedan visar att 2 000 av störningarna i trafiken under november och december hade tung trafik inblandad. 85 procent av dessa störningar hade stor eller mycket stor påverkan på trafiken och totalt orsakade störningarna förseningar på hela 158 dygn.

Gäller även utländska fordon
– Med dagens beslut så läggs ytterligare en pusselbit för säkrare vägar och bättre framkomlighet, för både näringsliv och privatpersoner. Förändringen gäller alla tunga fordon oavsett nationalitet och bidrar därför till såväl säkerhet som konkurrensneutralitet, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

På Motormännen, som har drivit ett krav på denna lag under flera år, togs beskedet positivt. Enligt vd Maria Spetz är beslutet en efterlängtad seger för trafiksäkerheten. Samtidigt gäller det att se till att beslutet efterföljs.

– Nu är det viktigt att landets polismyndigheter har resurser att se till att lagen följs. Detta bland annat för att det inte ska uppstå en ekonomisk nackdel för den tunga trafiken som vill köra trafiksäkert, säger Maria Spetz.

Diskutera: Hur ser du på beslutet?

Plus: Smidigt format i stan, bra sikt, låg skatt.

Minus: Svårt att köra på el, ej möjlighet till dragkrok. 

Vad nytt? Ny generation.

För vem? Den som vill åka säkert och snålt i litet format.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-23 17:19
KaptenOberkommando

"En kartläggning som Motormännens tidning Motor gjorde för två år sedan visar att 2 000 av störningarna i trafiken under november och december hade tung trafik inblandad."

Av hur många störningar totalt, undrar jag då?

Utländsk trafik är väl bara att kontrollera så fort färjorna lägger till. Inga vinterdäck = körförbud! Alternativet är avlastning (som det utländska åkeriet givetvis får betala) och sedan åka tillbaka med vändande färja.

#2 • Uppdaterat: 2012-11-23 17:46
S-E S

Äntligen, men kom i håg "BÄSTA DÄCKEN BAK"!

#3 • Uppdaterat: 2012-11-23 17:52
Audi A5 SB

Se där, jag hade fel. Jag har nämligen skrivit förut att jag inte trodde lagen skulle omfatta utländska fordon p.g.a. EU:s krav på fri konkurrens. Men jag är glad att jag hade fel;-) Nu får vi väl se hur detta fungerar i verkligheten med bulgariska lastbilar......

#4 • Uppdaterat: 2012-11-23 19:53
Per_K

Äntligen!

#5 • Uppdaterat: 2012-11-23 20:09
Audi A5 SB

leifer; du är en.... nja, jag ska inte skriva vad jag tycker. Vad jag skrev var

"5. Tunga trafiken kräver salt, så länge man inte kan kräva riktiga vinterdäck, vilket skulle kunna vara ett hinder för fri konkurrens i EU."

VAD hade det med ditt inlägg: "Var det inte du som rasade tidigare över att typ tvinga stackars fattiga bulgariska lastbilar att köra med vinterdäck."

Vidare skrev jag här innan att jag hade fel. Det har du aldrig haft?

#6 • Uppdaterat: 2012-11-23 20:35
Audi A5 SB

F.ö. noterar jag att det bara gäller på drivhjulen: http://www.regeringen.se/sb/d/16659/a/204212

#7 • Uppdaterat: 2012-11-23 20:41
Audi A5 SB

leifer; jag rasade inte över att tvinga några bulgarer skulle tvingas köra på vinterdäck. Jag konstaterade att man sannolikt inte kunde tvinga dem att köra på vinterdäck. Det du skriver får vem som helst som läser detta att tro att jag sympatiserar med att "bulgarer" skulle få en frisedel att köra på sommardäck här under vintern. DET är inte hedervärt att skriva. Läs nu mitt första inlägg i denna tråd och; Förstå.

#8 • Uppdaterat: 2012-11-23 21:15
Audi A5 SB

Så, då har du svängt från det du skrev (möjligen i affekt): "Var det inte du som rasade tidigare över att typ tvinga stackars fattiga bulgariska lastbilar att köra med vinterdäck."

Ja, då var det väl bra att vi är överens. Vinterdäck på alla bilar/lastbilar.

Edit; jag har väl aldrig propagerat för att bulgariska lastbilar (eller några andra heller) skulle få frisedel från vinterdäck? Det måste väl rimligen vara en misstolkning från din sida?

#9 • Uppdaterat: 2012-11-23 21:38
Audi A5 SB

Tack, leifer! Godnatt från Holland...

#a • Uppdaterat: 2012-11-23 22:47
c63

Mönsterdjup?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.