Nästa artikel
Körning med dubb kan bli dyrt
Nyheter

Körning med dubb kan bli dyrt

Publicerad 4 september 2012 (uppdaterad 5 september 2012)
Länsstyrelsen i Stockholms län föreslår att kommunerna ska kunna ta ut en avgift från bilister som kör med dubbdäck.

Länsstyrelsen i Stockholm har presenterat ett åtgärdsprogram för att förbättra luftkvaliteten i länet. I detta ingår att få bilisterna att minska användningen av dubbdäck, då dubbdäcken anses vara en av de största orsakerna till försämrad luft i Stockholm.

Minskad dubbdäcksanvändning kan nås antingen genom förbud eller med hjälp av avgifter. Avgifter är då att föredra enligt Länsstyrelsen eftersom detta möjliggör att besökare som oftast kör där det är motiverat med dubbdäck ändå får tillträde till regionens alla delar. Dessutom är det inte önskvärt att dubbdäcksandelen blir noll utan en liten del behövs för att behålla friktionen på vägbanan.

Man hänvisar till positiva erfarenheter från Norge. I Oslo används ett liknande avgiftssystem och där är andelen dubbdäck nu endast cirka 15 procent.

I nuläget är det dock inte formellt möjligt i Sverige att ta ut avgift för dubbdäck, och därför anser Länsstyrelsen att ett arbete för att möjliggöra avgifterna bör påbörjas snarast. Regeringen ska utreda huruvida det går att införa dessa avgifter samt möjligheten för kommuner i länet att ta ut avgiften för att nå miljökvalitetsnormerna.

Diskutera: Vad tycker du om en dubbdäcksavgift?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-04 13:43
Audi A5 SB

Jättebra förslag, om man samtidigt tar bort dubbdäcksförbuden.

#2 • Uppdaterat: 2012-09-04 13:51
erito

Dubbdäck räddar liv. Det tycker jag är bra. Allt annat är trams från de som inte kör bil vintertid.

Inför en avgift för de som INTE kör med dubbdäck istället, det är DE som driver de stora kostnaderna i sammhället i form utav kroppsskador och maskinskador.

De som inte håller med mig håller jag inte med :)

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Vilken lysande idé...
Glöm inte cyklisterna med dubbdäck bara.

Sliter lågprofilsdäck mer på vägbanan än vanliga? Ingen som vet så inför en avgift för alla som vill köra med däck över 15" för säkerhets skull.
Sen kan alla som kör med takbox beläggas med en extra miljöskatt eftersom förbrukningen och därmed utsläppen stiger med en sån på taket, gäller även de som vill haka på en släpvagn.

Bara man använder fantasin och tänker till lite kan man pungslå bilisterna hur mycket som helst, de stackars satar som är beroende av bilen tackar och bockar med mössan i hand som vanligt ändå utan att protestera, möjligheterna är oändliga...

#4 • Uppdaterat: 2012-09-04 14:05
Raphael

Dubbdäck räddar livet tillfälligt för de som sitter i fordonet med dubbdäck, medan dubben river upp vägbanan som innebär cancerogena nivåer på luften vilket påverkar alla stadens innevånare och därmed leder till sjukhusvistelse och båda kostsam och långvarig vård för cancer i luftvägarna är inte att leka med. Att köra med dubbdäck på det sätt som förekommer nu är som att säga att rökning räddar liv... för rökaren är rökningens tillfälliga stimulans avstressande för stunden, men i längden orsakar det cancer både för rökaren och för rökarens omgivning.

Ett problem är asfalt som består av en blandning av petroleumbaserat bindemedel och finmalen sten, och denna är hälsofarlig att andas in. Men som vanligt tänker man mer på bekvämligheten och det kortsiktiga perspektivet jämfört med det längre och hållbara...

#5 • Uppdaterat: 2012-09-04 14:17
saabnisse

Det här är ett förslag som är så intelligent att man funderar på om Karin Svensson Smith ligger bakom!
Om ni kommer ihåg var det just hon som ropade på dubbdäcksförbud i alla tätorter.
Bilägarna skulle skifta till dubbfria däck vid stadsgränsen!

#6 • Uppdaterat: 2012-09-04 14:46
lastbil10

Nu är det ju faktiskt så att friktionsdäck virvlar upp mer partiklar än dubbdäck! Så vi kanske skall förbjuda vinterdäck istället?

#7 • Uppdaterat: 2012-09-04 14:50
1storstark

Förbjud vägsalt i stället!

#8 • Uppdaterat: 2012-09-04 15:00
KaptenOberkommando

Hur skall avgiften tas ut? Skall alla inom Stockholms län som köper nya dubbdäck få betala en extra miljöskatt på typ 15 procent eller vad?

#9 • Uppdaterat: 2012-09-04 15:06
JOCA_1

Det är märkligt, men jag tycker att listan över konstiga förslag har ökat det senaste året/halvåret...?

#a • Uppdaterat: 2012-09-04 15:38
KaptenOberkommando

AL, jag har inte så mycket tid att tänka igenom detta just nu, men hur menar du att man skall ta ut avgiften med trafikstyrande avgifter - exempelvis trängselavgifter? Skall alla däck fotograferas eller kontrolleras av tjänstemän vid stadsgränsen? Jag (hinner) faktiskt inte begripa hur du menar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.