Nästa artikel
Kommunstyrelsens ordförande berömmer kinesisk elbil
Nyheter

Kommunstyrelsens ordförande berömmer kinesisk elbil

Publicerad 23 oktober 2023 (uppdaterad 23 oktober 2023)
Elbilsmärket Ora citerar en förtroendevald toppolitiker i Habo kommun i sitt senaste pressmeddelande.

Ett av alla nya bilmärken som lanserats i Sverige de senaste åren är Ora, som ägs av kinesiska jättekoncernen Great Wall Motor. När märket nu expanderar i Sverige ansluter sig nya handlare, och senast i raden är Runes Bil i Habo.

I ett pressmeddelande hyllar Ora öppningen som ”lyckad”. Där figurerar även kommunstyrelsens ordförande i Habo kommun, moderaten Susanne Wahlström, som själv slagit till på en Ora och säger att hon ”försöker handla det mesta lokalt”.

Susanne Wahlström säger till Vi Bilägare att hon inte ser något problem med att citeras av Ora trots sin roll som förtroendevald eftersom hon har bilen som privatperson.

– Jag är väldigt mån att inte se detta som marknadsföring av ett enskilt bilmärke utan snarare stötte en lokal företagare på orten.

”Volvo tillverkas i allt större utsträckning också i Kina och är ju inte svenskägt heller”

Att så många nya bilmärken från Kina gjort sitt intåg i Sverige har blivit en kontroversiell fråga. Vi Bilägare har till exempel avslöjat att MG:s elbil skickar data till Kina, och svenska myndigheter kan köpa Volvobilar med särskild mjukvara som stänger av kommunikationsmöjligheten.

– Volvo tillverkas i allt större utsträckning också i Kina och är ju inte svenskägt heller. Där kan man leka djävulens advokat hur mycket man vill men var och en får agera utifrån vad man tror är bra. För mig är det viktigt med starka lokala företag, det är viktigt för vår välfärd.

Flera kinesiska bilkoncerner har dessutom inte stoppat sin försäljning till Ryssland efter invasionen av Ukraina utan i stället ökat på den ryska marknaden. Great Wall som alltså äger Ora är ett av de företag som fortfarande säljer bilar till Ryssland.

– Det är klart att det är problematiskt och det ska man inte underskatta. Samtidigt vet vi att det är många företag som fortfarande handlar med Ryssland. Det är en svår fråga.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 24 oktober 2023 Pi Ok, nej det är inte…
  • 24 oktober 2023 Håller i grunden med både…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.