Nästa artikel
Klimataktivister tar på sig ansvar för global suv-attack
Nyheter

Klimataktivister tar på sig ansvar för global suv-attack

Publicerad 2 december 2022
Vi Bilägare har tidigare rapporterat om klimataktivister som riktat sitt fokus mot suv-fordon. Nu har det, enligt uppgift, hänt igen. Den här gången i en ny koordinerad aktion, där gruppen menar att de gjort åverkan på sammanlagt 900 suv-fordon i åtta olika länder.

Än en gång menar en klimataktivistgrupp att de ligger bakom koordinationen av en – vad gruppen menar – global kupp mot 900 suvar runt om i världen, som fått sina däck tömda på luft.

Just det faktum att däcken töms på luft och inte skärs sönder gör att aktionen faller i en juridisk gråzon. Det är oklart om det verkligen faller under skadegörelse om däcket inte har förstörts.

Enligt gruppen är den senaste kuppen den största koordinerade aktionen hittills och ska ha omfattat aktivister i sammanlagt åtta länder. Det är oklart om Sverige är ett av dessa, men samma grupp har tidigare tagit på sig ansvaret för liknande aktion på svensk mark.

Målet, då som nu, har varit större suv-fordon som gruppen i klartext riktat sitt fokus mot. Deras mål är, i gruppens egna ord, att ”göra det omöjligt att äga en stor, fyrhjulsdriven fossildriven bil i urbana miljöer”.

Aktionen är den andra på mindre än tre månader som gruppen påstår sig ha genomfört. Tidigare i år genomfördes en liknande aktion, från Kanada till Tjeckien, där 600 suvar fick sina däck tömda på luft.

Hur stor miljöpåverkan som gruppen orsakat när alla strandsatta bilägare ringer assistans för att få hjälp att få sitt fordon bokstavligt talat på rull igen förtäljer inte historien. Det är historiskt sett inget som gruppen valt att lägga en tanke på heller.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 3 december 2022 Vilken miljö nytta haha…
  • 2 december 2022 Stor tung El SUV är ju inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.