Nästa artikel
Kladdigt vägarbete skadar bilar
Nyheter

Kladdigt vägarbete skadar bilar

Publicerad 13 november 2018 (uppdaterad 13 november 2018)
Beläggningen på väg 66 fastnar i bildäck och orsakar stenskott.
Vi har tidigare rapporterat om att resenärer på E4 mellan Sundsvall och Njurunda drabbats av stenskott efter ett beläggningsarbete som släpper ifrån sig grus. Det visar sig att en annan väg har liknande symptom. Trafikverket skriver på sin hemsida att de mottagit drygt 150 skadeståndsanmälningar från bilister som färdats på väg 66 mellan Ludvika och Smedjebacken i Dalarna, där den kladdiga beläggningen lossnat och dels fastnat på bildäcken, dels förvandlats till flygande stenskott som skadat flera bilar. 
 
Embed
Beläggningsarbetet gjordes i början av september, men det var först två månader senare, den 3-4 november som besvären uppstod. 

”Vi vet i dagsläget inte varför det har blivit så här. Tillsammans med entreprenören Peab utreder vi vad som kan ha skett. Det kan handla om klimat, temperatur, materialval, entreprenörens utförande eller vår egen beställning”, skriver Trafikverket.

Vägavsnittet har nu sandats och sopats för att bli av med de mest kritiska problemen. Sopningen fortsätter vid behov och skyltar som varnar för stenskott har satts upp. 

Hur många av de ansökande som får skadeståndet beviljat är än så länge oklart.
– Det som avgör ifall vi betalar ut skadestånd eller inte, är ifall skadan uppkommit genom att vi agerat vårdslöst när vi upptäckte att det var problem. Vi tittar på vilka åtgärder som vidtogs och hur snabbt det gjordes, säger Trafikverkets ställföreträdande chefsjurist Johan Barkelius.

Diskutera: Vad tror du att problemen med beläggningen som uppstått flera vägavsnitt på sistone beror på?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.